×

Voorop in ontwikkeling in verpakkingen foodsector

Dinsdag 30 april 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
BEMA BV is binnen de Benelux marktleider op het gebied van verpakkingsproducten voor de voedingsindustrie. Het bedrijf biedt het grootste assortiment kunstdarmen en aanverwante producten aan de vleeswaren industrie in de Benelux. “Een groot deel van de worsten en vleeswaren die in de Nederlandse en Belgische supermarkten te vinden zijn, zijn geproduceerd in onze kunstdarmen”, vertelt directeur Lucas Pröpper van BEMA BV, dat zich ook op het gebied van bedrukking, transport en duurzaamheid op meerdere wijzen onderscheidt van de concurrentie. 

De productie van de opgestroopte (bedrukte) kunstdarmen, opgestroopte faserdarmen, (bedrukte) vacuümbuis- en zijlaszakken én krimpzakken vindt plaats in Waddinxveen. “We hebben een afzetmarkt in West- Europa”, aldus Lucas Pröpper. “Wij maken als bedrijf een mooie groei door en kunnen steeds meer producten aanbieden aan onze klanten. Wij richten ons primair op de Europese landen. Ons assortiment is zeer breed, van verschillende soorten kunstdarmen tot en met folies, zakken, netten, clips voor de vlees, vis, AGF, petfood en producten voor de bakkerij. Wat ons mede uniek maakt, is dat wij een eigen DTP-afdeling hebben om klanten te helpen met het grafisch ontwerp van de verpakking. En omdat we onze klanten voorzien in ons eigen transport, zijn we zeer flexibel. Als we het op voorraad hebben, is het vandaag besteld en morgen geleverd. Bovendien kan er geen contaminatie met gevaarlijke stoffen plaatsvinden zoals dat bij een extern transportbedrijf wel zou kunnen.”
 
Ontwikkelingen
BEMA BV heeft de voorbije jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt, vult operationeel manager Lizalorra Heerkens aan. “De productie is uitgebreid met meer machines, zodat we de markt nog optimaler kunnen bedienen. Daarnaast is ons productgamma verder uitgebreid met onder andere rook- en vochtdoorlaatbare plastic darmen. Grote voordelen zijn dat deze darmen geen droogrand hebben en er geen schimmel op kan komen. Dit wordt toegepast op salami’s en droge worsten.” Veel verpakkingen worden bij de klant, en dus niet de consument, weer verwijderd. Lucas Pröpper: “Onze producten gaan doorgaans niet direct naar de consument, maar naar onze klanten die het verder verwerken. Denk bijvoorbeeld aan kipfilet wat in een grote darm wordt afgevuld, verwerkt en weer wordt gepeld om het te kunnen snijden. De gesneden plakjes gaan verpakt naar bijvoorbeeld de supermarkt.” Hij vervolgt: “Wij hebben onze eigen R&D-afdeling en lopen daarom voorop in de markt. Wij hoeven niets uit te besteden, waardoor we een stuk flexibeler, sneller en betrouwbaarder zijn. Bedrijven die met tussenhandel werken, kunnen soms pas weken later een reactie geven. De bundeling van alle expertise maakt ons compleet en onderscheidend van de rest.”
 
De vooruitstrevendheid van BEMA BV komt ook terug bij andere ontwikkelingen, zoals de volledig recyclebare darm. “Voor een aantal supermarkten in Duitsland zijn we nu bezig met een volledig recyclebare darm. Die moet dezelfde eigenschappen krijgen als de huidige darmen die ze voeren. Inmiddels bevindt dit product zich in de testfase en we hopen eind 2019 of begin 2020 de recyclebare darm te kunnen gaan leveren aan onze klanten”, zegt Lizalorra Heerkens.
BEMA BV is niet meer alleen de partner voor klanten in de vleesverwerkingsindustrie, maar ze hebben inmiddels ook klanten in de visindustrie, kaasindustrie, dierenvoer en bakkerij. “Dit toont onze onderscheidenheid en onze flexibiliteit aan”, weet Lizalorra Heerkens.
 
MVO hoog in vaandel
Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt nadrukkelijk terug in de dagelijkse bedrijfsvoering van BEMA. “In 2007 zijn we gestart met hightech casing; GA4000. Een zevenlaags darm met EVOH-barrière. De darm heeft een zeer hoge barrière en hierdoor kan op de producten een zeer lange houdbaarheid gegeven worden. Leverworsten zitten bijvoorbeeld allemaal in deze darm. Wat het extra bijzonder maakt is dat deze zevenlaags darm een totale dikte heeft van 35 mµ, terwijl de meeste 3- tot 5-laags darmen 50 à 60 mµ hebben.”
Lucas Pröpper: “Dankzij deze darm heeft de Nederlandse en Belgische vleeswaren industrie sinds 2007 honderden tonnen minder plastic gebruikt. Dat is dan ook niet bij het restafval terecht gekomen. Want wat je niet vervuilt, hoef je niet op te ruimen.” Een andere ontwikkeling is de zogeheten ‘Formshrink’. “Een dieptrekfolie die helemaal om het product gaat. Juist bij producten waar normaliter een krimpzak voor gebruikt wordt. Het product hoeft niet meer apart in de zak te worden gedaan. Dat betekent dus minder handelingen en een hogere efficiëntie. Bovendien heeft het een attractiever uiterlijk.”
 
Duurzaamheid
Niet alleen op productniveau, maar ook op de werkvloer speelt duurzaamheid een belangrijke rol, verzekert Lizalorra Heerkens. “We hebben hier meer dan tien nationaliteiten werken op onze productieafdelingen. Het liefst willen wij mensen voor de lange termijn aan ons binden, daarom zoeken wij mensen die in Nederland willen blijven. Om hen bij de Nederlandse taal te helpen, bieden wij ze gratis Nederlandse les door een leraar die één keer per week hier naartoe komt. Uitgangspunt voor de arbeidsrelatie is duurzaamheid, een vast team en juiste kennis.

Klik hier voor het volledig verhaal in de nieuwste uitgave van vaktijdschrift Meat & Co.