×

IFFA: leidend innovatieplatform voor vleesindustrie

Vrijdag 03 mei 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De voortekenen voor IFFA 2019 zijn bijzonder positief. Met een nieuwe beurshal, een geoptimaliseerde routing, een nog groter expositieoppervlak en deelname van alle wereldwijde marktleiders, belooft de 70ste verjaardag van IFFA -die van zaterdag 4 tot en met donderdag 9 mei plaatsvindt in Messe Frankfurt- andermaal het leidende innovatieplatform voor de internationale vleesindustrie te worden. “Alle voortekenen wijzen op groei”, vertelt directievoorzitter Wolfgang Marzin van Messe Frankfurt.
 

Gedurende de afgelopen vijftien jaar heeft de vakbeurs een behoorlijke internationale groei doorgemaakt. Waar in 2001 nog één op de drie exposanten afkomstig was uit het buitenland, is dat inmiddels 62% geworden en ook de beursbezoekers komen inmiddels van over de hele wereld. De meer dan duizend exposanten zijn afkomstig uit meer dan vijftig landen, met een groot aandeel machinebouwers uit Nederland en België en een grote vertegenwoordiging uit de Benelux bij de standhouders uit Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. “De beurs werd voor het eerst in 1949 binnen het kader van de Duitse vakvereniging voor slagers georganiseerd op ons beursterrein. Wij zijn er erg trots op dat wij van IFFA, in de loop der jaren samen met onze branchepartners en bedrijven van over de hele wereld, het hoofdevenement van de vleesindustrie hebben gemaakt”, benadrukt Marzin.
 
‘Meet the Best’
Fabrikanten presenteren in Frankfurt innovatieve technologieën, trends en toekomstgerichte oplossingen voor alle processtappen binnen de vleesverwerking, van het slachten, uitsnijden, verwerken en veredelen tot aan de verpakking en sales. Messe Frankfurt verwacht meer dan 60.000 bezoekers uit alle windstreken te verwelkomen. Directeur Johannes Schmid-Wiedersheim van IFFA spreekt over de beurs als ‘het leidende innovatieplatform’. “Onder de noemer ‘Meet the Best’ biedt IFFA het volledige spectrum van de vleesindustrie, van handwerk tot hightech en van industrie tot handel en ook ambacht. Deze beurs bepaalt de technologische standaarden voor de toekomst. We verwelkomen meer dan duizend exposanten. Dat maakt Frankfurt echt een week lang de internationale hotspot voor de vleesindustrie. Het beursoppervlak beslaat bijna 120.000 vierkante meter, ook dat is fors meer (+8%) dan drie jaar geleden. In de afgelopen zeventig jaar is IFFA echt uitgegroeid tot een magneet voor de totale industrie. Overigens hebben we de routing aangepast. De hallen liggen dichter bij elkaar, dus bezoekers hoeven niet meer zo’n lange afstanden als in het verleden af te leggen.”
 
Relevant en toekomstgericht
Tijdens IFFA komen enkele hoofdthema’s aan bod die volgens de beursorganisatie belangrijk zijn voor de toekomst. “Het gaat om geoptimaliseerde productie, resource-efficiëntie, voedselveiligheid, digitale oplossingen en voedseltrends”, zegt Schmid-Wiedersheim. “De IFFA is de plek waar getoond en besproken wordt wat er actueel in de branche speelt en welke thema’s voor de toekomst zijn.” Een blijvend thema is geoptimaliseerde productie. Bedrijven binnen de vlees- en voedingsmiddelenbranche kunnen tijd en kosten besparen door productieprocessen op elkaar af te stemmen. De effectiviteit van de totale installatie wordt steeds belangrijk bij de aanschaf, maar ook bestaande installaties bieden veelal een potentieel dat nog niet is aangeboord. De behandeling van het thema resource-efficiëntie biedt talloze mogelijkheden om kosten te verlagen. Op technisch gebied worden talloze oplossingen geboden die helpen om energie, water en grondstoffen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Bij verpakkingen gaat het meer specifiek om materiaalbesparing. Voedselveiligheid heeft binnen de vleesindustrie de hoogste prioriteit. De bescherming van consumenten moet zijn gewaarborgd en er dient te worden voldaan aan de eisen van de consument op het gebied van kwaliteit en houdbaarheid door middel van een optimale productbescherming. Innovatieve verpakkingsoplossingen dragen eveneens bij aan bescherming van de waardevolle grondstof vlees. De consument staat in het middelpunt bij het thema voedseltrends. Nieuwe productontwikkelingen, ideeën en recepturen, ‘functional food’ en ‘clean labeling’ op het gebied van ingrediënten kenmerken de vleessector. Ook convenienceproducten, nieuwe shopconcepten, online diensten en actuele trends qua point-of-sale beleven een permanente opmars. “De IFFA is voor de machineproducenten het internationale platform bij uitstek. Nergens anders is een groter aantal experts en een breder aanbod aan innovaties, ideeën en bedrijfsmodellen rond het voedingsmiddel vlees.”