×

EFFAT: slechte condities leiden tot verspreiding Covid-19

Woensdag 01 juli 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Slechte arbeids- en woonomstandigheden zijn de redenen dat veel slachthuizen in Europa verspreiders zijn gebleken van het Covid-19 (corona) virus. Dat stelt de European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) in een rapport over de werk- en woonomstandigheden in de vleesverwerkende industrie in Europa. “Het is treurig dat er een uitbraak van het coronavirus voor nodig is om de systematische problemen in de vleessector onder de aandacht te krijgen van het grote publiek”, aldus Kristjan Bragason van EFFAT.
 
Het rapport gaat over slachthuizen in de gehele Europese Unie. De verschillen tussen landen zijn erg groot. Nederland scoort relatief goed, maar de huisvesting en wijze van transport van arbeidsmigranten heeft volgens EFFAT wel bijgedragen aan het aantal besmettingen. In België zouden relatief veel slachthuizen kiezen voor ‘gedetacheerd’ personeel, waardoor zij minder salaris hoeven te betalen aan hun medewerkers. Ook hier ziet de EFFAT veel ruimte voor betere huisvesting van de medewerkers. “Personeel in de vleessector, dat juist op het hoogtepunt van de pandemie blijk gaf van toewijding, wordt te vaak blootgesteld aan gezondheidsrisico’s vanwege een gebrek aan effectieve voorzorgsmaatregelen. Ondertussen zorgen zij wel voor het eten op ons bord. We staan dus bij ze in het krijt”, vindt Bragason.

Tragisch
In tegenstelling tot Nederland en België scoort Duitsland volgens EFFAT een zware onvoldoende. “Zeker in Duitsland is de situatie tragisch. Laten we hopen dat de beleidsmakers in Europa ook vinden dat er geen tijd meer is te verliezen en dat zij zich scharen achter onze aanbevelingen, zodat de omstandigheden voor medewerkers verbeteren en uitbuiting van personeel tot het verleden gaat behoren.”
 
Aanbevelingen
De EFFAT wil onder meer dat de Europese Commissie op korte termijn een rechtsinstrument in het leven roept, waardoor de gehele keten verantwoordelijk gehouden kan worden bij misstanden. Ook moet fatsoenlijke huisvesting voor cross-border, seizoens- en arbeidsmigranten worden opgenomen in de wet. Ook pleit EFFAT voor een minimum (Europees) salaris van medewerkers in slachthuizen.