×

Vlees stijgt sterk in prijs

Donderdag 31 mei 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

Consumenten hebben het afgelopen jaar meer moeten afrekenen voor hun stukje vlees. De prijs van vlees in de winkel steeg in 2017 met 3,8 procent. Dat is de grootste stijging sinds 2001.

Dat meldt het CBS. De prijs van pluimveevlees steeg met 4,7 procent het sterkst, gevolgd door varkensvlees en vleeswaren, beide met 4,2 procent. Rund- en kalfsvlees steeg echter slechts 2,7 procent in prijs.

De gemiddelde prijsstijging van vlees in 2017 is ook hoger dan die van andere voedingsmiddelen. De prijs daarvan nam in de winkel toe met 2,7 procent.

Bijna 30 procent van het geld dat de consument het afgelopen in de winkel aan vlees uitgaf, ging naar vleeswaren. Daarna werd het meest uitgegeven aan varkensvlees en aan overige vleesbereidingen, zoals vlees in blik en half-om-half gehakt. Schapen- en geitenvlees vormden 1,2 procent van de totale uitgaven aan vlees in de winkel.

Andere landen
De prijsstijging van vlees in Nederland was in 2017 een van de hoogste in de eurozone. Alleen in Slowakije nam de prijs nog sterker toe. De toename in België en Duitsland was de helft van de Nederlandse of minder. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland ging de prijs zelfs omlaag. Van de landen in de eurozone was de prijsstijging van pluimveevlees in Nederland het sterkst.

2 procent per jaar
Gemiddeld nam in Nederland de prijs van vlees in de winkel de afgelopen twintig jaar met bijna 2 procent per jaar toe. In 2017 was de prijsstijging twee keer zo hoog als dat gemiddelde. In 2001 was de stijging bijna 10 procent. De gestegen prijzen in dat jaar hielden volgens het CBS mogelijk verband met de uitbraak van mond-en-klauwzeer.