×

'Bereid je voor op Brexit'

Monday February 04, 2019
Back to overview
Share this article
Ruim 72.000 ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen vrijdag een brief ontvangen van de Nederlandse Douane, waaronder ook ondernemers in de vleesverwerkende industrie. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaat, verandert de manier waarop zij handelen met het VK. Als er geen deal komt, kan het zijn dat ze vanaf 30 maart voor een dichte slagboom staan en aangifte moeten doen van de goederen die geïmporteerd of geëxporteerd worden.
 
In de brief roept de Douane ondernemers op de Brexit Impact Scan te doen. Deze scan op maat is het startpunt van de voorbereidingen en geeft ondernemers direct inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten zij nodig hebben. Want deal of no deal, er zijn drie zaken die elk bedrijf dat handelt met het VK moet regelen:
1. Zorgen dat zij een EORI-nummer hebben. Dit is een identificatienummer dat nodig is om zaken met de Douane te kunnen doen;
2. Zorgen dat zij aangifte kunt doen in de systemen van de Douane. Hiervoor kunnen zij zich melden bij een douane-expediteur of zorgen dat zij over de benodigde software beschikken;
3. ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aanvragen als zij zelf geen aangifte gaan doen.

Brexit Toolkit
De Brexit toolkit van de Douane geeft meer informatie over deze stappen. Ondernemers die aanvullende douane-vragen hebben over hun voorbereidingen op Brexit, kunnen terecht op douane.nl/brexit.