×

Prestigieuze BGA-status voor Iers grasgevoerd rundvlees

Wednesday December 06, 2023
Back to overview
Share this article
De Europese Commissie heeft Irish Grass Fed Beef officieel erkend met de prestigieuze
status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit keurmerk is een bevestiging van de unieke kwaliteit en herkomst van Iers rundvlees.


De BGA-status benadrukt de sterke relatie tussen de eersteklas kwaliteit van Iers rundvlees en het land waar het wordt geproduceerd, waar de runderen minimaal 220 dagen per jaar buiten grazen en een dieet volgen dat voor ten minste 90% uit gras bestaat. Jim O’Toole, CEO van Bord Bia, reageert enthousiast: “Dit is fantastisch nieuws van de Europese Commissie. De toekenning van de BGA-status aan Irish Grass Fed Beef is een erkenning van ons unieke, efficiënte en op gras gebaseerde productiesysteem. Bovendien is het een lang gekoesterde wens van de rundvleessector in ons land. Deze status zal onze wereldwijde handelspartners ten goede komen.”
 
Onafhankelijk gecontroleerd
De BGA voor Irish Grass Fed Beef bouwt voort op de Ierse Grass Fed Standard, gelanceerd in 2020 door Bord Bia en Teagasc (de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit). Dit kwaliteitsprogramma zorgt ervoor dat de unieke kenmerken van Iers rundvlees op een onafhankelijke manier gecontroleerd en bevestigd worden. Tijdens speciale controles op de boerderijen, die deel uitmaken van Bord Bia’s nationale Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS), wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel gras de koeien eten. Dit helpt om de hoge kwaliteit van het vlees te garanderen.
 
Accreditatie aanvragen
Met de officiële BGA-erkenning kunnen Ierse rundvleesverwerkingsbedrijven nu accreditatie aanvragen voor de productie en export van rundvlees met de BGA Irish Grass Fed Beef. Dit accreditatieproces, uitgevoerd door het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Mariene Zaken, waarborgt dat het vlees voldoet aan de hoge standaarden die vereist zijn voor het BGA-label. 
Bord Bia zal een uitgebreide marketingcampagne lanceren om deze BGA-status te promoten in belangrijke Europese markten vanaf het voorjaar van 2024. In 2022 exporteerde Ierland voor 2,6 euro miljard aan rundvlees.

Kijk voor meer informatie op www.irishbeef.nl