×

FNV: mogelijk juridische stappen tegen Offerman/Ter Beke

Monday July 06, 2020
Back to overview
Share this article
De FNV beraadt zich op juridische stappen tegen Offerman/Ter Beke na het ontslag van negen medewerkers bij het vleeswarenbedrijf in Borculo. Het bedrijf heeft meerdere vestigingen in Nederland. Voor de vestiging in Aalsmeer is door Offerman met de bonden wel een sociaal plan afgesproken. Liza van Nuysenburg, FNV-bestuurder Voedingsindustrie: "Door in Borculo een dealtje met de OR te sluiten, lopen deze negen medewerkers duizenden euro’s mis."


De negen werknemers zijn vorige week maandag met hun ontslag geconfronteerd tijdens wat zij dachten dat een functioneringsgesprek zou zijn. "Daar kregen ze een vaststellingsovereenkomst onder hun neus geschoven, die de directie met de OR is overeengekomen. Een donderslag bij heldere hemel dus. Ze werden gesommeerd binnen een week en een dag te tekenen voor het ontslag-aanbod. Offerman dreigde ze met een boeteclausule als ze niet zouden tekenen. Daarmee zou het aanbod nog slechter worden. Met het mes op je keel dus tekenen bij het kruisje."

Pensioenrechten
Ook wil de werkgever niet meewerken aan het veilig stellen van de voorwaardelijke pensioenrechten, waardoor deze werknemers hun voorwaardelijke pensioenrechten volledig dreigen kwijt te raken. Van Nuysenburg: "Ik ben zeer verontwaardigd over de manier waarop er door Offerman/Ter Beke met deze medewerkers wordt omgegaan. Is dit de manier om je werknemers te waarderen? Na ruim 25 jaar werken voor Offerman is dit je beloning? Binnen twee weken thuis zitten met een slechtere overeenkomst dan je collega’s van een andere vestiging? Ik heb het nog niet eerder gezien, dat een werkgever medewerkers met een lange staat van dienst zo bij het vuilnis zet."

Vervolgstappen
De FNV beraadt zich op verschillende vervolgstappen. Van Nuysenburg: "Offerman gaat om de bonden heen. Er worden geen goede afspraken gemaakt om de sociale gevolgen voor deze medewerkers te beperken. Daar waar in Aalsmeer nog een goed sociaal plan is afgesloten, moeten de medewerkers in Borculo het met een veel lagere vergoeding doen." 
FNV beraadt zich niet alleen op juridische stappen. Van Nuysenburg tot slot: "Er staat een ledenvergadering op het programma, want we gaan ook kijken welke collectieve mogelijkheden er zijn."