×

FNV: 'Personeel GPS eist betere arbeidsvoorwaarden'

Monday September 07, 2020
Back to overview
Share this article

Bijna tweehonderd medewerkers van pluimveebedrijf GPS in Nunspeet zijn boos op hun directie. Ruim 60 procent van de medewerkers is arbeidsmigrant. Het voormalig familiebedrijf is dit jaar overgenomen door Remkus. Margo Lesniewska, FNV-consulent, legt uit: "Na de overname zijn de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers flink verslechterd en het einde is nog niet in zicht. Daarom overhandigen we ze woensdag (9 september) een petitie met eisen. De mensen zijn het zat."

De eerste eis van de medewerkers is dat de directie geen verdere veranderingen van de arbeidsvoorwaarden doorvoert zonder dat er wordt overlegd met de vakbond. Ten tweede willen zij dat goed functionerende uitzendkrachten na een jaar gewoon in vaste dienst worden genomen. Ten derde willen de medewerkers dat het structureel overwerken stopt.

In strijd met CAO
Lesniewska: "Door de overname moesten medewerkers van lijn 2 vanaf 10 februari in twee ploegendiensten geen werken. Ook zijn hun contracturen teruggebracht van 40 naar 36 uur. Dat laatste mag niet. Volgens de geldende cao mag de werkgever het aantal uren maximaal verlagen naar 37,5 uur per week."

Race naar beneden
Ook bij dit bedrijf lijkt de race naar beneden nog een stapje harder te worden ingezet, waarbij medewerkers elkaar ongewenst beconcurreren via lagere uurtarieven. GPS werkt nu met drie uitzendbureaus samen om aan gewenste hoeveelheid buitenlandse arbeidskrachten te komen. Lesniewska: "Wat opvalt is dat de twee uitzendbureaus die steeds meer mensen leveren, goedkopere krachten binnenhalen, die de taal niet spreken. Dat heeft ook tot gevolg dat bij het bedrijf werkzame arbeidsmigranten geen contract krijgen na een jaar werk, maar dat ze worden ingeruild voor goedkopere krachten."