×

'Repak Pro is ideaal om 100 kilo worst in één keer te verpakken'

Tuesday November 07, 2023
Back to overview
Share this article
Vleesboerderij Boot is een mooi voorbeeld van een circulaire veehouderij. De slagerij in het Zeeuwse Kerkwerve verkoopt rundvlees van eigen erf en biedt in de ruim opgezette winkel ook varkens- en kippenvlees van Nederlandse bodem. Met de groei van het assortiment kwam de vraag om het verpakkingsproces te automatiseren. Eigenaar Harry Boot ging op zoek en kwam in contact met Repak, dat bij Boot een dieptrekker uit de Repak PRO-serie heeft geleverd. “Deze machine is ideaal om bijvoorbeeld honderd kilo barbecueworst in één keer te verpakken, want de machine kan 24 verpakkingen per minuut maken”, verduidelijkt Harry.
 
Op de dag dat de redactie van vaktijdschrift Meat & Co neerstrijkt op het erf van Vleesboerderij Boot is het officieel nog nét zomer. Het zonnetje laat zich echter niet zien. Regen en wind zorgen voor herfstachtige omstandigheden in Kerkwerve. Toch is het ook op deze druilerige dag een komen en gaan van klanten en (Duitse) toeristen. Het is inmiddels dagelijkse kost voor Harry en zijn boerenbedrijf. Hoe anders was dat in de jaren ’90, toen zijn vader een kleinschalig akkerbouwbedrijf met wat vleesvee runde. Huisslachtingen voor familie, vrienden en kennissen leidden al snel tot vleespakketten voor een brede publiek. “Die vleespakketten waren alleen best groot en dus duur voor de meeste mensen. Mijn vader opende daarom in 2000 voor twee dagen in de week een winkeltje met diepvriesvlees. Dat sloeg erg aan”, vertelt Harry. Zelf zat hij in die tijd in de AGF-industrie, maar liet zich opleiden tot slager en besloot het familiebedrijf over te nemen, terwijl zijn broer Pieter de akkerbouw op ging schalen.
 
De keuze voor Repak
Stapje voor stapje is Vleesboerderij Boot gegroeid, ondanks enkele tegenslagen. “In 2012 is de oude boerderij met woonhuis afgebrand. We hebben toen een nieuw pand neergezet en zijn vandaaruit doorgegaan”, vervolgt Harry. Zijn winkel verkoopt 2-sterren Beter Leven-rundvlees van eigen boerderij en ook streekproducten met een goed verhaal. “We hebben ruim 400 runderen (Blonde d'Aquitaine-ras) op onze boerderij. Dat is meer dan genoeg voor de eigen slagerij. We zitten in een toeristisch gebied. Veel mensen vinden het interessant om het erf te bezoeken en te zien waar het vlees vandaan komt. Je ziet wat je koopt”, zegt Harry. In de zomer verkoopt Vleesboerderij Boot veel barbecuevlees en gedurende het jaar werken zij samen met supermarkten in Zeeland. Zo kunnen ze het hele jaar door blijven verkopen. Harry merkte een tijdje geleden dat zijn bedrijf aan uitbreiding toe was. “Op een gegeven moment loopt je productiecapaciteit tegen de grenzen aan. Toen zijn we op zoek gegaan naar een verpakkingsmachine. We zagen ergens een advertentie staan en zo kwamen we uiteindelijk bij Repak terecht.”
 
“Het paste op dat moment gewoon”, antwoordt Harry op de vraag waarom hij voor Repak heeft gekozen. “We wilden kleinschalig blijven. We zochten iets wat bij ons paste, iets waarmee we een stap konden maken en professioneler konden werken. En waarbij de kosten en baten ook in balans waren.” Harry ging bij Repak in Emmen op bezoek om de verpakkingsmachines te testen met zijn eigen producten. Volgens Harry was dit een waardevolle ervaring. Area Sales Manager Eelco van Schaik van Repak legt uit: “Wij adviseren klanten altijd om langs te komen in ons Repak Experience Center. Wij willen niet uit de folder verkopen, want uiteindelijk wil de klant niet een machine hebben, maar een goed verpakt product. We sturen klanten met hun eigen producten in een mooie nieuwe verpakking naar huis. Dat is waar wij voor staan”, benadrukt Eelco trots.