×

Zes innovatieve startups met vrouwen aan het roer

Wednesday November 11, 2020
Back to overview
Share this article
Zes startups hebben zich aangesloten bij de vijfde editie van de ProVeg Incubator, een programma voor ondernemers in de voedselsector. Het is de eerste editie waarin vrouwen in de meerderheid zijn. Nederland is in het programma vertegenwoordigd met The Fast Good Company, dat zich richt op plantaardige kant-en-klaarmaaltijden. “Deze startups hebben echt het potentieel om het wereldwijde voedselsysteem op een zinvolle manier te verstoren”, aldus Veerle Vrindts, directeur van de ProVeg Nederland.
 
De bedrijven die deel uitmaken van de vijfde editie van de ProVeg Incubator komen van over de hele wereld en werken aan innovaties die uiteenlopen van kip op basis van pinda's, alternatieven voor zuivelproducten op basis van algen en een nieuwe generatie plantaardige chocolade. Van de zeventien ondernemers in de nieuwe lichting startups zijn tien (59%) vrouwen.
 
Innovatieve technieken
De ProVeg Incubator is ‘s werelds toonaangevende incubator van start-ups op basis van plantaardig en gekweekt voedsel en ondersteunt uitsluitend bedrijven die innovatieve alternatieven ontwikkelen voor dierlijke producten en ondersteunende technologieën. De zes startups in deze editie werden geselecteerd uit een recordaantal aanvragen. Onder hen ook The Fast Good Compant, een impact gedreven bedrijf dat zich richt op plantaardige kant-en-klaarmaaltijden.
 
‘Steeds meer vrouwen’
Veerle Vrindts legt uit: “We zijn trots dat steeds meer vrouwen overstappen naar een nog steeds door mannen gedomineerde industrie. De meerderheid van de oprichters van startups in de voedingsindustrie zijn mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 1% van het durfkapitaal naar vrouwen gaat. Daarom is het zo mooi om te zien dat het ProVeg Incubator programma steeds meer aanvragen ontvangt van startups met vrouwelijke ondernemers en wetenschappers in het team. We willen een actieve rol spelen in het streven naar gendergelijkheid in deze branche.”