×

Boek 'Naar een Vegan Wereld' ligt nu in de winkel

Tuesday September 20, 2022
Back to overview
Share this article
‘Naar een Vegan Wereld’ is de langverwachte Nederlandstalige uitgave van het boek How to Create a Vegan World (2017), van Vlaams auteur en activist Tobias Leenaert (foto). Het boek stelt een pragmatische routekaart voor om te komen tot een diervriendelijke, duurzame en gezonde samenleving, en gaat daarbij in tegen sommige onder veganisten populaire methoden om hun gedachtegoed te promoten. 
 
Het boek werd in korte tijd een moderne klassieker binnen de veganistische beweging en die van het Effectief Altruïsme, en werd sinds verschijning al naar elf talen vertaald. Voor de Nederlandstalige uitgave (uitgeverij Noordboek) is de tekst geheel herzien en verrijkt met recente en op Nederland en België toegespitste bronnen en voorbeelden.
 
Geen grote deuk
Hoewel veganisme overal in de media te zien is, heeft de vegan beweging nog steeds geen grote deuk in de consumptie van dierlijke producten kunnen slaan. In Naar een Vegan Wereld suggereert Tobias Leenaert oplossingen om de transitie te versnellen. Slogans als ‘Vlees is moord’ of het bekritiseren van tussenstappen zoals flexitarisme als inconsequent (“Je slaat ook niet je kinderen maar eens per week”), mogen wat Leenaert betreft achterwege blijven. Volgens Leenaert hebben alle flexitariërs samen wellicht meer impact dan het relatief kleine aantal veganisten. Veganisme wordt bovendien best niet al té strikt gedefinieerd, om het toegankelijk te houden voor een grote groep. Leenaert suggereert ook dat de veganistische beweging vleesbedrijven en restaurants, die beginnen met het verkennen van plantaardige opties, niet moet boycotten of afkraken, maar juist met hen moet samenwerken. Overal goede alternatieven beschikbaar maken is de sleutel.

‘Naar een Vegan Wereld’ (224 pagina’s) kost 24,95 euro en is te bestellen via de boekhandel.