×

Tweede Kamer wil proeverijen met kweekvlees 

Tuesday March 15, 2022
Back to overview
Share this article
De Tweede Kamer wil proeverijen van kweekvlees mogelijk maken. Een motie van D66 en VVD zal vandaag met een meerderheid worden aangenomen. "Kweekvlees verdient een eerlijke kans en daarom moeten we proeverijen mogelijk maken", stelt Kamerlid Tjeerd de Groot van D66.

Zijn voorstel kan rekenen op steun van PvdD, PvdA, SP en GroenLinks. "We halen stamcellen uit een koe of varken en brengen die in een veilige omgeving. De cellen geven we eten, zoals suikers, zuurstof en warmte, zodat ze uitgroeien tot spier en vetten. Na een paar weken is er echt sprake van vlees dat gegeten kan worden", zegt Daan Luining van start-up Meatable tegenover RTL Nieuws.

Vertragende factor
Europese regelgeving blijkt tot op heden een vertragende factor te zijn voor de ontwikkeling van kweekvlees, want onderzoekers mogen op dit moment nog niet eens kweekvlees proeven. De motie van D66 en VVD moet dergelijke proeverijen wél mogelijk maken. "Dit is een pachtige Nederlandse uitvinding, die een belangrijke voedingsbron voor de mens kan worden", aldus Peter Valstar (VVD).
Mark Post (foto) van Mosa Meat was ruim tien jaar geleden de eerste professor die een labgekweekte hamburger presenteerde.