×

Food Pilot in Melle breidt uit met nieuwe innovatieruimte

Friday November 16, 2018
Back to overview
Share this article
De Food Pilot van ILOV en Flanders’ FOOD is uitgebreid met nog eens 200 vierkante meter flexibele demonstratieruimte. Omdat ook het machinepark verder is uitgebreid (met onder meer nieuwe emulgeertechnieken), zijn alle bereidingstechnieken voor emulsies zoals vleesproducten en sauzen voortaan beschikbaar in het gamma van het innovatiecentrum. “Voor Flanders' FOOD is het belangrijk om te blijven investeren in infrastructuur die past bij de nieuwste tendensen in productontwikkeling”, aldus algemeen directeur Inge Arents van Flanders’ FOOD.
 
De Food Pilot, gevestigd in het Belgische Melle (nabij Gent), heeft door de uitbreiding voortaan 2.000m2 fabrieksruimte. Het werd zeven jaar geleden officieel geopend door ILVO en Flanders’ FOOD als innovatie- en analysecentrum voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Bedrijven -groot en klein- kunnen er terecht voor advies en begeleiding op maat van hun innovatietraject, een breed scala aan labo-analyses en pilottesten op (semi-)industriële apparatuur voor onder meer vlees, vis, soepen en sauzen. Het aantal bedrijven dat al een beroep deed op de hier aanwezige ILVO-expertise en op de apparaten is indrukwekkend. De hoeveelheid adviezen, begeleide tests en complexere innovatietrajecten blijft stijgen. Zodoende was er vraag naar extra ruimte, voor het groeiende eigen machinepark en voor technologieaanbieders om nieuwigheden in demo’s voor te stellen. En voor voedingsbedrijven om die nieuwe apparatuur op (semi-)industriële schaal uit te testen. Lieve Herman (ILVO): “Door de opening van de nieuwe hal en de aankoop van de nieuwe machines zal de Food Pilot de komende jaren nog beter zijn rol kunnen spelen als living lab van de agrovoedingsindustrie.”
 
Flexibele demohal
Manager van de Food Pilot, Katleen Coudijzer (ILVO), benadrukt: “Regelmatig organiseren wij workshops voor voedingsbedrijven waarin nieuwe technologieën in detail worden toegelicht en gedemonstreerd. Hierbij komen onze eigen technologieën aan bod, maar ook die van machineleveranciers. De nieuwe hal biedt potentieel om deze dienstverlening uit te breiden en verhoogt dus nog de toegang van de Vlaamse agrovoedingsindustrie tot de nieuwste processingtechnieken en innovaties.”
De Food Pilot beschikt reeds over een ruim gamma (circa 50 stuks) aan semi-industriële verwerkingsmachines maar vult dit nu verder aan met drie emulgeertechnieken: een ‘high shear’ vacuümmixer, een colloïdmolen en een M4E-emulgeertoestel. Daarmee zijn alle bereidingstechnieken voor emulsies (zoals vleesproducten) voortaan beschikbaar. De keuze voor uitbreiding in emulgeertechnieken sluit mooi aan bij de focus van ILVO en Flanders’ FOOD. “De Food Pilot heeft ons geholpen bij de uitbreiding van onze productieapparatuur en ons productengamma. We kregen toegang tot verschillende processingtechnieken om mee te experimenteren, wat ons geholpen heeft bij het maken van de juiste investeringskeuzes”, legt Vaast Vanoverschelde van Empro uit. “Ook konden wij rekenen op de productiecapaciteit van de Food Pilot om teststalen te maken voor potentiële afnemers, zodat zij onmiddellijk tot kopen over konden gaan toen wij onze industriële productie opgestart hadden.”
Empro is een KMO die uit nevenstromen van kip eiwitten en vetten extraheert voor onder andere humane consumptie.