×

Nederland weigert bevroren kip uit Brazilië

Thursday August 16, 2018
Back to overview
Share this article
De Nederlandse marechaussee heeft eerder dit jaar tenminste vier ladingen van bevroren kip uit Brazilië teruggestuurd. Reden voor de afkeuring is het hoge risico op salmonella in de kip.

Eerder dit jaar besloot de Europese Commissie al om kip en ander vlees van twintig Braziliaanse bedrijven te blokkeren na aanhoudende vondsten van salmonella op kip. Ook de hygiëne bij veel Braziliaanse bedrijven zou ver onder de maat zijn.
Ondanks die maatregelen probeerden Braziliaanse kipproducenten toch vlees te exporten naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Naar nu blijkt zijn vier zendingen geweigerd door de marechaussee in Nederland, vier in Groot-Brittannië en nog eens twee in Duitsland. "Brazilië is al maanden aan het lobbyen bij de Europese Unie om de restricties op export van kip en vlees op te heffen om de vleesindustrie in dat land terug op peil te brengen", laat vice-president Farzad Henareh van Stericycle Expert Solutions weten aan Global Meat News. "Maar de voedselveiligheid staat voorop. We moeten er zeker van zijn dat gevaarlijk vlees nooit op het bord van de consument beland."