×

Kipster introduceert grillworst van gepensioneerde kip

Friday June 19, 2020
Back to overview
Share this article
Lidl heeft het winkelassortiment uitgebreid met kip-grillworst van Kipster. Het vlees van deze grillworst is afkomstig van gepensioneerde legkippen en haantjes. Daarnaast zijn de doosjes Kipster-eieren per heden verkrijgbaar in doosjes van tien.

Gepensioneerde legkippen en haantjes worden doorgaans gezien als bijproduct van een ei. Het is bijzonder ongebruikelijk dat Kipster de oude legkippen onder toeziend oog van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals voorzichtig vangt en samen met Lidl lokaal aanbiedt. Ook het laten opgroeien van haantjes is ongebruikelijk bij de productie van eieren. Het is gebruikelijk om deze dieren direct te vergassen, zodra ze uit het ei kruipen. In Nederland gaat dat om zo’n 40 miljoen haantjes op jaarbasis. Haantjes leggen immers geen eieren, en groeien te langzaam vergeleken met vleeskuikens. Door deze haantjes op te laten groeien, hoeven er in de vleesindustrie minder kuikens geboren te worden, stellen Kipster en Lidl.
 
Kippen tegen voedselverspilling
De Kipster-kippen worden gevoerd met reststromen van Lidl. Sanne Bogaarts van Lidl legt uit: "De kippen eten speciaal voer dat onder meer gemaakt is van reststromen uit onze bakkerijen, zoals misbaksels en beschadigd brood. Ook niet-verkocht brood wordt meegenomen in deze reststroom. Zo sluiten we de kringlopen, gaan we voedselverspilling tegen, en laten we de kippen onze bakkerijresten opwaarderen tot heerlijke eitjes."
Ruud Zanders van Kipster vult aan: “Voor het produceren van ons kippenvoer zijn geen akkers nodig. Geen landgebruik betekent een immens positief effect op het milieu. Mengvoer-fabrikant Nijsen/Granico uit Veulen (Limburg) is de enige producent ter wereld die samen met ons uit reststromen een veilig en hoogwaardig kippenvoer maakt van stabiele kwaliteit."