×

TOP opent 'flexibele proeffabriek' voor vleesvervangers

Thursday June 18, 2020
Back to overview
Share this article
TOP heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van een multi-inzetbare productielijn voor vleesvervangers. Dit is de eerste flexibele proeffabriek die geschikt is voor de productie van een variëteit aan vlees vervangende consumentenproducten. Met deze ontwikkeling wil TOP het assortiment vleesvervangers op de markt vergroten en de kostprijs verlagen. Om innovaties op het gebied van vleesvervangers te versnellen stelt TOP in Wageningen de productielijn beschikbaar aan ontwikkelaars van alternatieve vleesproducten.
 
De productielijn is opgebouwd uit meerdere uitwisselbare modules. Hierdoor kan de lijn gemakkelijk omgebouwd worden om verschillende producten te produceren. Bijna alle gangbare vegetarische producten, zoals burgers, balletjes, worstjes, gehakt, blokjes, reepjes en nuggets kunnen zo geproduceerd worden. Binnen een dag is de lijn omgebouwd en klaar om een ander product te maken.
 
Proefproductie
TOP stelt de productielijn beschikbaar aan (co)-producenten, beginnende ondernemers en onderzoekers voor opschalingstests, pilotproducties en kleinschalige coproducties. Zo wil TOP bijdragen aan het versnellen van de innovaties in de ontwikkeling van vleesvervangers en het verlagen van de kostprijs over de gehele breedte van de markt.
 
Vak apart
Het opschalen van nieuw ontwikkelde producten is een vak apart. In de ontwikkelingsfase wordt vaak gebruik gemaakt van keukenmachines, mixers en andere huis-tuin-en-keuken- apparaten. Nadat het product geperfectioneerd is, wordt opgeschaald naar grotere oplages. Dit vraagt om een geautomatiseerd proces en apparatuur van een groter kaliber. TOP heeft een volledig functionerende pilotproductielijn ontwikkeld waarmee honderd tot 500 kilogram product per dag geproduceerd en verpakt kan worden. Bovendien zijn er voor deze productielijn een uitgebreid kwaliteitshandboek, HACCP-analyses en ARBO-standaarden opgesteld. Hiermee voldoet de lijn aan de hoogste hygiëne- en veiligheidsstandaarden.
 
Opschalingsexperimenten
Naast de benodigde apparatuur heeft TOP ook de benodigde expertise in huis om opschalingstests tot een succesvol resultaat te brengen. TOP biedt daarom naast het gebruik van de machines, ook hulp bij het opzetten en uitvoeren van tests en bij de verwerking van de resultaten.