×

Ongediertebestrijding: meer focus op wering en preventie

Friday December 21, 2018
Back to overview
Share this article
Vanuit de overheid worden er steeds meer restricties opgelegd aan het bestrijden van ongedierte. In plaats van bestrijden verschuift de focus naar wering en preventie. In alle sectoren, dus ook in de vleesindustrie, wordt gekeken naar het beperken van de inzet van gif. “Daardoor gaat preventie een steeds grotere rol spelen”, merkt Maroesjka de Best van Rentokil Pest Control.
 
Rentokil werkt volgens Integrated Pest Management (IPM). “Door een combinatie van wering, advies, regelmatige inspectie en detectie worden ongeregeldheden vroegtijdig gesignaleerd en kunnen problemen voorkomen worden”, legt De Best uit. “IPM zorgt er daarbij voor dat we het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van ongedierte tot een minimum kunnen beperken. Waar wel bestreden moet worden, zorgen moderne middelen van onze eigen Research & Development-afdeling voor een zo humaan en schoon mogelijke aanpak.”
 
Ongewenste gasten
In het algemeen is de activiteit binnen van huismuizen in voorjaar en zomer minder dan in herfst en winter, weet Peter Timmermans, entomoloog bij Rentokil Pest Control. “Huismuizen komen dan ook buiten voor. In de herfst en de winter, als het buiten kouder wordt, zoeken knaagdieren zoals muizen, de warmte van gebouwen op. Als er dan voldoende voedsel en schuil- en nestelgelegenheid aanwezig zijn, verhoogt dat de kans op ongewenste logés aanzienlijk.”
Rentokil heeft voor de bestrijding van muizen een slimme muizenval in het assortiment PestConnect: de RadarConnect. “RadarConnect is speciaal ontwikkeld voor klanten waar de aanwezigheid van ongedierte onaanvaardbaar is”, legt Timmermans uit, “de bedrijven in deze sectoren moeten kunnen terugvallen op een effectief ongediertebestrijdingsplan, zodat ze steeds beantwoorden aan alle veiligheids -en gezondheidseisen.”
Vliegen kunnen verschillende ziektes verspreiden, die een gevaar vormen voor de gezondheid en grote gevolgen hebben voor bedrijven. Rentokil heeft daarom in 2017 de Lumnia-vliegenlamp geïntroduceerd. “Dat is een gepatenteerde vliegenlamp met led-technologie. Met de Lumnia wordt een besparing op de energiekosten van 61 procent behaald ten opzichte van
traditionele toestellen van concurrenten”, verzekert De Best. “De Lumnia is ontworpen om vliegen aan te trekken en op een hygiënische manier te vangen om zo het risico op besmetting te voorkomen. Tests wijzen uit dat deze lampen significant efficiënter zijn in het vangen van vliegen dan andere varianten.”
   
Preventie
De Best raadt ondernemers aan om er zelf voor te zorgen dat het ongedierte geweerd wordt, “Ongediertebeheersing is een vakgebied waar veel specifieke kennis voor nodig is. Een ongediertebestrijder van Rentokil kan precies vertellen hoe dit in de desbetreffende situatie het beste gedaan kan worden. Het aanbrengen van weringborstels en het dichten van naden en kieren is een goede stap. Daarnaast kunnen ondernemers ervoor zorgen dat er geen grondstof- en productresten achterblijven en apparatuur goed gereinigd wordt. Maak gebruik van afgesloten vuilnisbakken en zorg dat er geen nestmateriaal voor handen is.”
 
Hulp nodig bij het ongediertevrij maken van uw bedrijf? Neem dan contact op met Rentokil Pest Control via tel. +31 (0)800-7368654of neem een kijkje op www.rentokil.nl/voedingsmiddelenindustrie