×

Virtuele 'koebril' ingezet voor aanpassing stal bij slachthuis

Tuesday December 21, 2021
Back to overview
Share this article
Onlangs installeerde Vion op haar locatie in het Thüringse Altenburg een moderne slachtlijn voor runderen. Voordat dit gebeurde heeft het bedrijf alle ruimten omgebouwd waarin met levende dieren wordt gewerkt. Zo is de stal aangepast naar de nieuwste kennis op het gebied van dierenwelzijn. "De nieuwe stal zorgt ervoor dat de runderen zelfstandig kunnen doorlopen, en we gebruik maken van hun natuurlijke kudde-instinct," aldus dierenarts Dr. Veronika Weber, Group Quality Manager bij Vion.

Vion zette bij de aanpassing van de stal voor het eerst een virtuele 'koebril' in, een ontwikkeling van het Landwirtschaftliches Bildungszentrum (Agrarisch Onderwijscentrum, LBZ) in Echem, Nedersaksen. De virtuele ‘koebril’ simuleert door middel van een softwareontwikkeling (C.O.M. Wetzlar) wat de dieren zien. Op brillenglazen wordt afgebeeld wat een koe ziet, zodat de gebruiker de visuele waarneming van het dier direct beleeft en meemaakt. "Koeien kunnen nagenoeg 330° om zich heen zien, maar kunnen slechts tien procent van het gezichtsveld scherpstellen, namelijk dat wat recht voor hen ligt. Buiten dit bereik zien ze minder scherp, zo'n 30 procent van het menselijke oog. Daarnaast nemen koeien contrasten veel extremer waar, en hebben langer nodig dan de mens om te wennen aan veranderend licht," weet Weber.

"Zo zie je maar dat, om dierenwelzijn en dierenbescherming bij de bouw of verbouwing van een slachthuis continu in het oog te houden, het belangrijk is om het juiste 'perspectief' te nemen, zodat we ook meetbaar het juiste doel kunnen bereiken," aldus projectleider Benito Weise van LBZ Echem, die de virtuale bril samen met een team specialisten heeft ontwikkeld. "De bouwtechnische veranderingen in Altenburg zorgen er voor dat processen voor de runderen rustiger verlopen", bevestigt Weber. David De Camp, COO Beef bij Vion, stelt vast: "De inzet van de koebril heeft als doel: minder stress en dus meer dierenwelzijn. Doordat we, met behulp van de virtuele bril, al bij de bouw of verbouwing van slachthuizen rekening houden met dierenwelzijn, is Vion een maatstaf in de branche voor het gebruik van innovatieve technologie."
Dat is de reden waarom Vion de virtuele ‘koebril’ ook wil inzetten voor scholing van medewerkers en leidinggevenden op het gebied van dierenwelzijn, zodat ze zich beter kunnen inleven in de dieren.