×

'Herkennen van vegetarisch vlees is geen hogere wiskunde'

Monday October 26, 2020
Back to overview
Share this article
Na stemming in het Europees Parlement bleek het merendeel van de Europarlementariërs afgelopen vrijdag tégen een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten. De Vegetarische Slager, al sinds 2012 onderdeel van de discussie, is opgelucht. "Het herkennen van vegetarisch vlees is geen hogere wiskunde. Hoewel eigenlijk niet anders verwacht, is het goed te zien dat de meerderheid van de stemmers in het Europees Parlement dit heeft erkend en bevestigd", zegt Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.
 
Ook Hugo Verkuil, CEO van De Vegetarische Slager, is blij met het resultaat: “Het is een gigantische en belangrijke stap om de voedselrevolutie te blijven versnellen. Keer op keer is gebleken dat consumenten niet verward raken door namen als ‘Vegan Kipstuckjes’ en ‘Vegetarische Burgers’, maar zich juist geholpen voelen door dergelijke naamgeving. Daarbij maken onze productnamen het juist makkelijker om vaker te kiezen voor plantaardige producten, wat hard nodig is om de wereldwijde klimaatdoelen te behalen.”
 
‘Not confused’
Belangrijk onderdeel in de campagne van De Vegetarische Slager was een visuele petitie. “Met behulp van augmented reality, in dit geval een AR-filter op Instagram, wilden we een live-versie maken van een bestaande meme. Daarmee konden onze volgers zich op een unieke manier uitspreken in deze kwestie. De discussie heeft zo letterlijk een gezicht gekregen, waarmee we het Europees Parlement konden laten zien dat er totaal geen sprake is van verwarring. We zijn erg dankbaar voor alle ontvangen support”, geeft Verkuil aan.
 
Gebruikers van het Instagramfilter is gevraagd om ook het kanaal van het Europees Parlement te taggen. Een compilatie van deelnemers in de visuele petitie is gepresenteerd aan het Europees Parlement. Ook de petitie van internationale organisatie ProVeg speelde een grote rol; deze werd ruim 250.000 getekend door consumenten.
 
Brede steun
“Het overgrote deel van de (Nederlandse) consumenten heeft geen problemen met vleesnamen voor vegetarische producten. Doordat we bovendien ‘vegetarische’ of ‘vegan’ hebben toegevoegd aan onze productnamen, weten consumenten precies wat ze kopen. Niemand kiest onze producten uit verwarring”, zegt Korteweg.
 
Uit het maatschappelijk debat kwam duidelijk naar voren dat een verbod niet breed gedragen zou worden. Uit een Europees onderzoek* met meer dan elfduizend deelnemers in verschillende landen, bleek dat de meerderheid van de consumenten niet tegen een breder gebruik is van vleestermen.
 
Koersbepalend
Er zal nu overeenstemming moeten worden bereikt met de lidstaten. De stemming in het Europees Parlement wordt daarbij gezien als koersbepalend. Daarom heeft De Vegetarische Slager, samen met andere progressieve partijen, voorafgaand aan de stemming in Brussel een duidelijk signaal afgegeven aan de leden van het Europees Parlement.
 
De discussie rondom de namen van vleesvervangers, #schnitzelgate genaamd, is al tijden een gespreksonderwerp in verschillende Europese landen. In Duitsland wilde de minister van Landbouw eind 2016 de namen ‘sojaschnitzel’ en ‘veganistische curryworst’ verbieden. In Frankrijk werd gesproken over een wet die ervoor zorgt dat producenten van vegetarische worst een boete van maximaal driehonderdduizend euro opgelegd kunnen krijgen. Ook in België worden momenteel richtlijnen besproken.