×

Accreditatie organische zuren Normec voor aanpak Listeria

Tuesday March 30, 2021
Back to overview
Share this article
Normec Foodcontrol in België, onderdeel van Normec Foodcare, is als een van de eerste laboratoria in de Benelux geaccrediteerd voor de enzymatische bepaling van de drie belangrijkste voedingszuren die werkzaam zijn tegen Listeria monocytogenes.
 
De enzymatische methode is geselecteerd aangezien deze een zeer betrouwbaar resultaat geeft. Leveranciers van kits claimen dat de enzymatische methoden nog steeds de standaard zijn; de methoden worden tevens erkend door verschillende internationale organisaties.
 
Succesvolle beoordeling
De Belgische accreditatiecommissie BELAC heeft begin 2021 bij Normec Foodcontrol in Wetteren een accreditatie-audit uitgevoerd. Tijdens deze audit zijn de drie organische zuren beoordeeld: azijnzuur, melkzuur en citroenzuur De audit is met succes afgesloten. De belangrijkste voordelen van enzymatische methoden zijn:
•          Extractie afhankelijk van het zuur. Citroenzuur wordt anders geëxtraheerd dan azijnzuur en melkzuur, waardoor bij elk zuur de best passende extractie wordt uitgevoerd.
•          Geen probleem met scheiding van de componenten, aangezien de enzymen specifiek zijn voor het te analyseren zuur.
•          Geen probleem met interferenten zoals zout, vitamines, aminozuren en suikers. Ook hier is de reden dat er met enzymen wordt gewerkt die specifiek zijn voor het te analyseren zuur.
 
Hoge nauwkeurigheid
Uit de ringonderzoeken bleek dat er een zeer hoge nauwkeurigheid en herhaalbaarheid is gehaald bij Normec Foodcontrol. Organische zuren worden vaak gebruikt in modellen om bijvoorbeeld de groei van Listeria monocytogenes te beoordelen. Het is van groot belang om met waardes te werken die betrouwbaar, herhaalbaar en toepasbaar zijn, om een juiste inschatting te kunnen maken van het mogelijke gevaar van uitgroei. De accreditatie van deze analyses bevestigt dat Normec Foodcontrol aan deze voorwaarden heeft voldaan.