×

'Meerderheid Nederlanders steunt heffing op vlees'

Wednesday March 30, 2022
Back to overview
Share this article

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren, zo schreef vandaag minister Staghouwer aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Nederlanders staat achter dit idee, blijkt uit een onderzoek in opdracht van ProVeg.

53% van de Nederlanders is het eens met een extra belasting op vlees. Onder jongeren is dit zelfs 61%. Dit blijkt uit een onderzoek dat ProVeg eerder liet uitvoeren door Kieskompas i.s.m. de Vrije Universiteit Amsterdam onder 8.575 Nederlanders.

Doelstellingen
De vleesheffing zou moeten bijdragen aan de doelstelling van het kabinet dat in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen moeten komen. Dit is nodig om de klimaatimpact van de veehouderij terug te brengen en is in lijn met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Op dit moment is dat nog 40% en komt 60% uit dierlijke bronnen als vlees, vis en zuivel. Ook deze doelstelling wordt door een meerderheid van de Nederlanders (80%) gesteund. Van 46% van de Nederlanders mag het zelfs harder gaan. Gemiddeld genomen wensten de ondervraagden al in 2025 een verhouding van 57% plantaardig en 43% dierlijk. 

'Prijsprikkel kan stimuleren'
Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland vindt het hoopgevend dat het kabinet serieus kijkt naar de mogelijkheid van een vleesheffing. "De lage prijzen waartegen vlees nu in de supermarkt verkocht worden zijn oneerlijk. De kosten voor het milieu en onze gezondheid zijn er niet in meegenomen. Een prijsprikkel kan mensen stimuleren om gezondere en duurzamere keuzes te maken. Met de opbrengsten kan de prijs op gezonde plantaardige voeding omlaag worden gebracht, waardoor je aan de kassa uiteindelijk niet duurder uit bent."