×

Precieze 3D-dieptebeelden met ToF-camera Schmersal

Wednesday December 20, 2023
Back to overview
Share this article
Het portfolio veiligheidstechnologie van Schmersal is aangevuld met een 3D-camera die processen nauwkeurig en in realtime registreert. Met de introductie van de 3D Time of Flight (ToF)-camera wordt het portfolio van opto-elektronische systeemcomponenten voor intralogistiek en automatiseringstechnologie verder uitgebreid.
 
Bijna geen enkel industrieel automatiseringsproces kan worden gerealiseerd zonder krachtige opto-elektronische sensoren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de detectie van componenten of lastdragers in machines en op transportbanden. Maar het geldt ook steeds meer voor machineveiligheid. Contactloze veiligheidsfotocellen, lichtschermen en lichtgordijnen bieden hier voordelen ten opzichte van de klassieke beveiliging van gevaarlijke zones met veiligheidshekken. De operator behoudt een duidelijk zicht op het proces en kan sneller ingrijpen in het proces. De fabrikant of operator van het systeem kan extra flexibiliteit in de werkprocessen introduceren door middel van functies, zoals ‘muting’ of ‘blanking’ (ruimtelijke of tijdelijke onderdrukking van afzonderlijke zones van de beveiliging).
 
De Schmersal Groep is goed gepositioneerd in deze techniek met zijn zusterbedrijf Safety Controls, dat zich toespitst op opto-elektronische beveiligingen. Het Schmersal-programma biedt echter ook geschikte sensoren voor niet-veiligheidsgerelateerde taken in de automatisering van assemblage, productie en intralogistiek. Momenteel is dit programma net uitgebreid met een high-end automatiseringsmodule, die de tot nu toe gebruikelijke industriële sensoren (inductief, magnetisch, laser) vervangt en tegelijk extra functies mogelijk maakt.
 
3D-cameratechnologie vervangt sensoren
De laatste uitbreiding van het programma bestaat uit industriële cameratechnologie die 3D-dieptebeelden levert die tot op de millimeter nauwkeurig zijn. De AM-T100 camera werd ontwikkeld in een samenwerkingsproject, met een ontwikkelpartner waar Schmersal al lang mee samenwerkt. Dit gaf Schmersal de mogelijkheid om de eisen van de klant direct in de ontwikkeling te verwerken en tegelijkertijd te profiteren van de knowhow van deze partner op het gebied van cameratechnologie. De AM-T 100 is uitgerust met een Sony dieptegevoelige sensor en maakt gebruik van Time-of-Flight (ToF) technologie, oftewel de time-of-flight-meting van uitgezonden lichtpulsen in het infraroodbereik (850 Nm) die worden gereflecteerd door de te detecteren objecten. Op deze manier wordt op hoge snelheid een 3D-beeld van de scène gegenereerd met een nauwkeurigheid tot op de millimeter, dat beschikbaar is als puntenwolk.
 
Met een beeldsnelheid tot 60 fps kan zo'n 3D-ToF camera de posities en afmetingen van objecten in realtime bepalen - bijvoorbeeld de positie en stapelhoogte van dozen die een robot aan het palletiseren is. Eén opname is hiervoor al voldoende. De camera kan ook in containers of grote laadbakken ‘kijken’ en hun vulniveau detecteren. Het is ook mogelijk om het volume van stukgoedladingen te bepalen en vanuit vogelvluchtperspectief stapelgebieden te bewaken bij productie, assemblage, opslag en orderverzamelen. Andere functies zijn het detecteren van afmetingen en oppervlaktekenmerken. Met IR-verlichting en een beeldresolutie van 640 x 480 pixels bereikt de AM-T100 een gezichtsveld van 67° x 51° met een bereik tot zes meter.

Lees HIER het volledige verhaal over de 3D-ToF van Schmersal in de (digitale) uitgave van vaktijdschrift Pakkracht.