×

'Arbeidsmigranten ook na Brexit keihard nodig'

Donderdag 02 juli 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De British Meat Processors Association (BMPA) wil dat de Britse overheid slagers toevoegt aan de 'Shortage Occupation List', waardoor het voor vleesverwerkers ook na de Brexit gemakkelijker blijft om arbeidskrachten van buiten het Verenigd Koninkrijk aan te nemen of in dienst te houden. De brancheorganisatie komt met aantal aanbevelingen voor zowel de korte als lange termijn en hoopt daarmee te voorkomen dat de Britse vleessector, zodra de Brexit op 1 januari 2021 wordt geëffectueerd, tot stilstand komt.

Arbeidsmigranten uit de Europese Unie (veelal Oost-Europa) vormen in de Britse slachterijen doorgaans tussen de zestig en 70 procent van het personeelsbestand. Om te voorkomen dat bedrijven na de Brexit in de problemen komen, heeft de BMPA een aantal aanbevelingen gedaan. Behalve een toevoeging van de medewerkers op de zogeheten 'Shortage Occupation List' moeten medewerkers die al voor de Brexit werkzaam waren in het Verenigd Koninkrijk een visum krijgen, wordt de Britse regering gevraagd flink te investeren in opleidingen. Ook zouden werkloze Britten gestimuleerd moeten worden om aan de slag te gaan in de vleesindustrie. Een bonusregeling zou hiervoor in het leven geroepen kunnen worden. Daarnaast zou de sector breder gepromoot moeten worden op scholen om de belangstelling voor het vak te stimuleren onder jongeren.

Nog geen deal
De EU en Verenigd Koninkrijk hebben nog steeds geen deal bereikt over toekomstige handel en de situatie van bewoners met een EU-nationaliteit. Bij een zogeheten harde Brexit dreigen arbeidsmigranten het land uitgezet te worden. Door medewerkers uit EU-landen toe te voegen aan aan de 'Shortage Occupation List' moet dit voorkomen worden.