×

TU/e en Marel gaan samenwerken in nieuw AI-lab

Donderdag 02 juli 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft samen met vier industriële partners, waaronder Marel, een nieuw Artificial Intelligence (AI)-lab opgezet. Dit lab is gericht op het verbeteren van besluitvorming bij fabricage en onderhoud met kunstmatige intelligentie. Marel, dat zich inzet voor innovatieve ontwikkelingen binnen de vleesverwerkende industrie, verheugt zich op een nauwe samenwerking met de TU/e en de andere industriële partners. “Gesteund door onze ervaring in system engineering en onze nauwe relatie met de TU/e, hebben we hoge verwachtingen van deze samenwerking”, aldus Innovation Director Liliane de Nie van Marel.
 
Met de oprichting vorig jaar van EAISI (Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute) en de groeiende belangstelling voor het gebruik van AI om geavanceerde taken uit te voeren, was het opzetten van een AI-lab de logische volgende stap van de TU/e. Dit lab wordt onderdeel van het Nederlandse netwerk van ICAI (Innovation Centre for Artificial intelligence), gericht op technologie en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid op het gebied van AI.
 
Hoge verwachtingen
Door deel te nemen aan dit AIMM-lab verwacht Marel in te kunnen spelen op de snel toenemende vraag naar onderwijs, ingenieurs en expertise op het gebied van AI. “Ik kan verschillende praktische toepassingen van AI bedenken in onze voedselverwerkingssystemen”, zegt Liliane de Nie. "Het onderzoek van het lab stelt ons in staat aanzienlijke vooruitgang te boeken op hoogtechnologische gebieden die cruciaal zijn voor onze industrie, zoals robotica, gegarandeerde machineprestaties en interactie tussen mens en machine. Als het gaat om het bedienen van onze klanten, zal het toevoegen van AI aan onze programma's ons helpen bij het optimaliseren van de corrigerende, preventieve en voorspellende onderhoudsstrategieën. We zullen ons onderhoudsconcept ten volle kunnen benutten in de markt."
 
Besluitvorming
Jeroen van Oers, Manufacturing Director bij Marel, vult aan: “In onze productieomgeving hebben we te maken met complexe besluitvormingsprocessen. Een voorbeeld: de vraag van klanten naar onze onderdelen is een bijna onvoorspelbare, constant veranderende mix. We moeten dus beslissen over de beste manier om aan deze vraag te voldoen. We hebben ook de flexibiliteit nodig om onze supply base-prestaties onder verschillende omstandigheden stabiel te houden. Daartoe moeten we ons aanbod uitbreiden en onze machines maximaal benutten. Dankzij onze deelname aan het lab kunnen we AI inschakelen en dit soort problemen helpen oplossen.”
 
Onderzoek en talent
Het lab wil onderzoek samen met de hightechindustrie promoten en werkt samen met vier industriële partners: Marel, Nexperia, KMWE en Lely. Dit nieuwe lab belichaamt de ambitie van alle deelnemers om een leidende rol te spelen in de verdere ontwikkeling van AI in Nederland. De samenwerking heeft voordelen voor zowel innovatie als talentontwikkeling. Studenten en Ph.D.-onderzoekers gaan gezamenlijk onderzoek doen, ook op de locatie van Marel in Boxmeer. De Nie concludeert tot slot: “Dit is een uitstekende samenwerking. We zijn nu al enthousiast over het gezamenlijke AI-onderzoek.”