×

Verzet ProVeg tegen EU-verbod misleidende productnaam

Dinsdag 02 april 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn namen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden. ProVeg International heeft met grote verbazing gereageerd.

De landbouwcommissie stemde gisteren in met een voorstel dat bedrijven verbiedt om voor plantaardige producten benamingen te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Volgens de indieners zouden deze benamingen ‘misleidend’ zijn voor de consument. Veerle Vrindts, directeur ProVeg Nederland, reageert: “Dit is een zeer ingrijpende beperking van de vrijheid van ondernemers en de consumentenbelangen. Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten, en dit wordt zodoende duidelijk aangegeven. De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten.”

Verzet
Het voorstel zal nog tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd, die plaats zal vinden na de Europese verkiezingen. ProVeg zal zich tot die tijd tegen het voorstel blijven verzetten, en werkt hierin samen met Humane Society Europe, Vier Voeters, Compassion in World Farming, de European Vegetarian Union, Greenpeace, BirdLife, Eurogroup for Animals en Good Food Institute Europa.

Foto: Vegetarische worst van De Vegetarische Slager.