×

Minister onderzoekt korter transport levend slachtvee

Donderdag 04 oktober 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat samen met houders, sectororganisaties en dierenwelzijnsorganisaties voor een betere dierenwelzijn. In de brief over dierenwelzijn die minister Schouten (ChristenUnie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat zij de mogelijkheden verkent om de duur van het transport van levend slachtvee te verkorten.

Minister Schouten: ‘Werelddierendag is een goede aanleiding om stil te staan bij het welzijn van onze dieren. Op het gebied van dierenwelzijn doet Nederland het goed, maar er blijven aandachtspunten. Iedereen die een dier onder zijn hoede heeft, een eigenaar, een fokker of een transporteur, is op dat moment verantwoordelijk voor het welzijn van het dier. Alleen met dat besef kan het welzijn van dieren verder verbeterd worden. Samen met de houders, sectororganisaties, ketenpartijen en dierenwelzijnsorganisaties werken we hier hard aan.’ 
 
Minder transport
Nederland is Europees en internationaal een belangrijke speler als het gaat om de export van dieren voor de slacht en fok. Dat zorgt voor veel transporten. Samen met handelaren, vervoerders, slachthuizen, LTO en dierenwelzijnsorganisaties wordt besproken hoe het internationale vervoer van levende slachtdieren teruggebracht kan worden. Daarbij wordt gedacht aan het vervoeren van hammen in plaats van varkens. Ook zal er besproken worden over de inzet van alternatieven voor de lange afstand transporten van andere dieren, zoals jonge kalveren.
Voor fokvee (vooral runderen) gaat minister Schouten in gesprek met de sector over alternatieven, zoals het vervoer van sperma in plaats van levende dieren. Daarnaast wordt de handhaving op het transport van dieren aangescherpt. Dat betekent dat er minder waarschuwingen worden uitgedeeld en eerder wordt beboet bij overtredingen.
 
Dierenwelzijn internationaal
Nederland blijft zich, samen met andere koploperlanden, inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn en een gelijk speelveld in Europa en daarbuiten. Internationaal zet de minister zich in voor de verbetering van de welzijnsstandaarden voor varkens en legkippen. Ook wil Schouten dat er meer aandacht is voor dierenwelzijn bij onderhandelingen over associatie- en vrijhandelsovereenkomsten. Het EU-platform dierenwelzijn, via een werkgroep onder voorzitterschap van Nederland, buigt zich over het welzijn en gezondheid bij de handel in puppy’s.