×

Minder downtime door pijpen met coating RSS NanoCoatings

Woensdag 05 januari 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
RSS NanoCoatings heeft pijpen met RSS Ceramic coating behandeld waarmee de productie van verschillende gehaktproducten, zoals gehaktbroodjes, hamburgers, slavinken et cetera, hygiënischer en efficiënter kan. Met als voordeel minder downtime, minder reiniging en een hogere, schonere opbrengst van het eindproduct.
 
Bij de productie van gehaktproducten wordt het gehakt door een pijp vanuit de trechter naar het mes geperst. Het mes snijdt de juiste porties gehakt af en hierna komt het op een lopende band. De meeste problemen ontstaan in de pijp. Het vet uit het gehakt zet zich af aan de binnenzijde van de wanden van de pijp. Hierdoor slibt de pijp langzaam dicht, waardoor de toevoer voor het product steeds beperkter wordt. Dit veroorzaakt storingen. Om dit te voorkomen wordt de productie een aantal keren per shift stilgelegd, de pijp er tussenuit gehaald en gereinigd. Dit kost veel tijd en zorgt voor ongewenste productiestops.
 
Geen vetbrokken meer
Naast de verstopping is het risico dat het vet in brokken loslaat en in het eindproduct terecht komt. Hierdoor worden producten afgekeurd, die bijvoorbeeld voor de helft uit vet bestaan. Als dit in het midden van het gehaktbroodje zit, wordt dit niet altijd gezien waardoor er klachten vanuit de klant kunnen ontstaan. Bij sommige producten, zoals slavinken, creëert een klomp vet zelfs een gevaar voor de consument. Omdat het gehakt direct wordt ‘verpakt’ in spek, is het vaak moeilijk te zien of er wel of geen vetklont in het gehakt zit. Als hier een grote klont vet in zit en de consument dit product gaat bakken, wordt het vet heet. Door de hitte smelt het vet, omdat die opgesloten zit in het spek. Dit bouwt druk op. Dit kan bij een grote klont uit elkaar spatten in de pan, met brandwonden als gevolg.