×

'Dankzij gaarlijn GEA kunnen we productie verdrievoudigen'

Donderdag 05 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Sinds de overname door de familie Coussens in 2012 heeft The Farmchix Company (voorheen Hofkip) een flinke metamorfose ondergaan. Van een klassieke kwekerij en kippenslachterij anno 1988 is het bedrijf uit het West-Vlaamse stadje Menen omgeturnd tot een productiebedrijf dat is gespecialiseerd in ‘further processing’ van allerlei kipproducten. De kernwaarden die kenmerkend zijn voor een familiebedrijf zijn overeind gebleven, maar de productie is in lijn gebracht met de eisen van deze tijd. Hiertoe vertrouwt The Farmchix Company mede op machines van GEA. “Dankzij de nieuwe CookStar-frituurlijn van GEA kunnen we de productie van gegaarde producten verdrievoudigen”, vertellen de broers Alexander en Francis Coussens ons.
 
Een gestegen vraag naar gevormde kipproducten bewoog de broers ertoe om de processen binnen The Farmchix Company onlangs verder te automatiseren. “Veel zaken werden voorheen nog manueel gedaan. We hadden al een drietal tumblers en een SmartPacker van GEA staan. Zodoende kwam Ludo (Tuyaerts, senior sales manager bij GEA, red.) hier vaker over de vloer. Hij adviseerde ons over de verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden op basis van wat wij wilden produceren. Inmiddels zijn we geëvolueerd naar inline vormen, coaten garen vriezen verpakken met een minimum aan handling. Onze troef is onze flexibiliteit; we kunnen een waaier aan mogelijkheden en oplossingen bieden voor onze klanten.”
 
“Vanwege de groeiende vraag zijn we in de loop der jaren al extra productiedagen gaan draaien: Eerst naar twee ploegen in de week en daarna kwamen de weekends er nog bij. Uiteindelijk was de huidige capaciteit vol en keken we uit naar uitbreiding”, vervolgt Coussens, wiens ouders en broer ook werkzaam zijn in het bedrijf, dat ondertussen een 70-tal medewerkers telt op beide afdelingen: fresh & convenience. “Maar voor we een dergelijke investering konden maken, moesten we eerst een groeifase doormaken. Toen we er eenmaal aan toe waren, hebben we lang en goed nagedacht over welke machines nodig waren om uit te kunnen breiden naar een capaciteit die past bij waar we als bedrijf naartoe willen. Bij GEA hadden we al een goed gevoel, dus we hebben vervolgens Ludo uitgenodigd en op basis van onze wensen, eisen en capaciteitsvraagstukken, kwam hij met de CookStar van GEA als de juiste oplossing om onze productie te optimaliseren.”
 
Flexibeler opereren
Ludo legt uit: “Toen Alexander aangaf dat ze toe waren aan een tweede gaarlijn, zijn we om de tafel gaan zitten en hebben we gekeken hoe alles het beste ingevuld kon worden. Daarbij keken we niet alleen naar welke oplossingen zij wensten, maar ook naar welke andere producten zij in de toekomst eventueel nog willen ontwikkelen”, benadrukt Ludo. “Retailers en industriële klanten eisen dat fabrikanten altijd dezelfde gewichten en vormen kunnen leveren. Maar elke klant heeft zijn eigen eisen, waar je als producent op wilt kunnen inspelen.”
 
“De nieuwe lijn van GEA moet zodoende flexibel ingezet kunnen worden”, gaat Ludo verder. “Op deze lijn wordt gewerkt met een bandbreedte van 600 millimeter, zodat de input en output van de lijn overal hetzelfde zijn. Voorheen werd er gewerkt met 400 millimeter, wat minder efficiënt is, temeer omdat de oven apart beladen moest worden. Nu wordt het gehele proces, van vormen, coaten en frituren in één rechte lijn gebracht. Naargelang de wensen van de familie Coussens hebben wij uitgelegd wat de mogelijkheden zijn met de nieuwe lijn. Vervolgens hebben we doorverwezen naar een aantal andere producenten in West-Vlaanderen, die graag wilden dienen als referentie voor GEA.” Coussens bevestigt de lezing van Ludo: “Wij hadden natuurlijk al vertrouwen in de naam GEA, maar omdat het voor ons een forse investering is en we verzekerd wilden zijn van de best denkbare oplossing, hebben we informatie ingewonnen bij een aantal klanten die een soortgelijke of dezelfde gaarlijn hadden staan. Daaruit kwam naar voren dat de CookStar de ideale oplossing is voor de producten die wij hier verwerken.”

Lees HIER de volledige casestudy over GEA bij The Farmchix Company in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.