×

'Spako staat inmiddels zoals het naar ons idee hoort te staan'

Maandag 09 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Spako Food Machinery geniet de uitstraling van een nieuw bedrijf, maar kan bogen op een decennialange traditie als machinebouwer in de vleesverwerkende industrie. Inmiddels richt de familieonderneming uit Asten zich op verschillende foodsectoren, waaronder ook de visindustrie en slagersbranche. “Na onze overname enkele jaren geleden zijn we Spako gaan opbouwen alsof we een nieuw bedrijf zijn, maar gelukkig konden we doorbouwen op de goede naam die het merk had in de sector. Het bedrijf staat inmiddels zoals het naar ons idee hoort te staan”, vertelt Thomas Waals, co-owner en directeur van Spako Food Machinery en Van Bussel Metaaltechniek.
 
Onze redactie strijkt neer in de sfeervolle ontvangstruimte van Spako Food Machinery aan de rand van Asten. Sinds ons laatste bezoek, een half jaar geleden, is het bedrijf opnieuw uitgebreid. Nieuwe machines en robots in een eveneens nieuwe hal symboliseren de groei die Spako en Van Bussel doormaken. “We zitten hier in het hart van de Brainport Eindhoven. Industrie 4.0 is een populaire term. Wij noemen het liever blijven doorautomatiseren. Dat is een vereiste voor techniekbedrijven. Juist omdat we alle expertises in huis hebben, kunnen we zowel grote volumes draaien als maatwerk afleveren”, vertelt Thomas. Wat in al die jaren onveranderd is gebleven, is de Brabantse gastvrijheid inclusief zachte g. “We hebben hier nu eenmaal een mentaliteit van de mouwen opstropen, maar werk mag best leuk zijn. Klanten vooruit helpen, is het mooiste dat er is.”
 
Ambacht of industrie?
Voor een reportage die kan worden gebruikt in onze vakbladen Meat&Co, Fish&Co en SlagersVak, lijkt het op voorhand handig om te differentiëren. Maar door onderscheid te maken, zouden we de werkwijze van Spako deels teniet doen. Het maakt ze in Asten immers weinig uit of een klant een ambachtelijke slager, semi-industriële visverwerker of grote vleesfabriek is. “Wij gaan er prat op dat iedereen met een automatiseringsvraagstuk goed geholpen wordt. En dan maakt het ons niet uit of je een slager bent die een oplossing zoekt voor zijn rook- en kookprocessen, een voedingsmiddelenfabrikant die duizenden liters soepen en sauzen verwerkt per dag of een palingverwerker die continu duizenden palingen wil roken. Uiteraard verschilt de aangeboden oplossing, maar dat de klant naar tevredenheid wordt geholpen, is het belangrijkste! Daar zie ik op toe.”
 
Juist vanwege de nauwe samenwerking met buurman Van Bussel Metaaltechniek, dat in allerlei sectoren actief is, en het feit dat bij Spako machines seriematig kunnen worden ontwikkeld en gemaakt, kan ook – of beter gezegd juist – de ambachtelijke slager uitstekend worden geholpen. “Wij zijn onder meer gespecialiseerd in koelen en verwarmen. Zodoende zijn we onze kleinere machines gaan doorontwikkelen. In het ambachtelijke kanaal is voedselveiligheid steeds belangrijker geworden. Dan komt het heel nauw om temperaturen goed in te regelen en de rook- en kookprocessen goed te kunnen monitoren. Het past bij de roep om automatisering”, legt Thomas uit. De nieuwste innovatie van Spako is hier ook een mooi voorbeeld van. “Het gaat om onze combikast SPM80 die we hebben voorzien van een aparte unit voor wat wij koud roken noemen. De eerste rookkast draait inmiddels naar behoren bij een beenhouwer in België, die de kast gebruikt om buikspek onder 30 graden te roken en zalm te roken onder 18 graden. De kast is uitgerust met ons Touch-Smoke-systeem, een afwijkende besturing en een koelunit erop. Onder 25 graden roken vergt een hele andere toepassing dan boven de 30 graden. Behalve buikspek en zalm gebruikt deze klant de rookkast ook om rookworsten te maken.” 
 
‘Wij bieden de gewenste continuïteit’
Thomas heeft ervaren dat na de overname de markt even wilde zien wat de gevolgen zouden zijn. “Spako heeft altijd goede machines geleverd, waardoor de naamsbekendheid hoog was en het imago positief. Alleen, het bedrijf had de laatste jaren wat stilgestaan. Wij bieden nu weer de gewenste continuïteit voor foodfabrikanten en vleesverwerkers om met ons in zee te durven gaan. Zij ontmoeten hier een leuk team mensen dat op een goede manier klanten wil helpen. Wij hebben vorig jaar onze Experience Ruimte geopend waar klanten onze machines kunnen testen. Momenteel zijn we bezig met ruimte vrij te maken in de fabriekshal zodat we ook een proefopstelling van een lijn met meerdere standaardmachines kunnen neerzetten. Met pompen, ketels, rook- en kookkasten, skits, mengers en mixers. Iedere klant wil zijn producten kunnen testen, want het komt bij bepaalde producten zeer nauw om te mengen, mixen en verpompen. Of te verwarmen en te koelen. Die mogelijkheid bieden wij ze hier in Asten”, benadrukt Thomas. “Ook klanten die niet voor ons kiezen, zijn enorm te spreken over de oplossingen die wij aandragen, maar vaak durven zij nog niet af te stappen van hun huidige machinemerk als ze de productie gaan uitbreiden.”

Lees HIER het volledige verhaal over Spako Food Machinery in de laatste (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat&Co.