×

'Stalderingsregeling verhindert keuze voor dierenwelzijn'

Vrijdag 07 december 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

Pluimveehouders uit Brabant willen hun kippen graag nog meer ruimte geven. Maar de regels van de provincie Noord-Brabant maken dat bijna onmogelijk. ZLTO constateert dat de stalderingsregeling Brabantse boeren belemmert om te kiezen voor nog meer ruimte voor hun kippen om lekker te kunnen scharrelen.

Steeds meer supermarkten willen dat hun eieren voorzien zijn van het Beter Leven-keurmerk. Boeren willen ook investeren in het welzijn van hun dieren. Maar in Brabant laat de regelgeving dit vaak niet toe en zijn de kosten hiervan zó hoog, dat de boer deze investering niet kan doen.
Veel Brabantse pluimveehouders willen graag een ‘wintergarten’ voor hun kippen: een overdekte uitloop aan de zijkant van de stal waar de kippen veilig kunnen scharrelen in de buitenlucht. Dat betekent dus een uitbreiding van de ruimte voor een gelijkblijvend aantal kippen.
Maar die extra ruimte voor de kippen mag een boer alleen bouwen wanneer hij ergens anders een nog grotere oppervlakte aan stallen sloopt of herbestemt. “Aangezien in de stallen gewoon kippen zitten, moeten er dus ergens anders stallen gekocht én gesloopt of herbestemd worden. Dat is voor de meeste pluimveehouders gewoon veel te duur”, aldus Hugo Bens voorzitter LTO Vakgroep legpluimveehouderij en pluimveehouder uit het Brabantse Haps.

ZLTO vraagt provincie om aanpassing
ZLTO pleitte in 2017 al bij de provincie om een uitzondering te maken voor bedrijven die meer ruimte willen geven aan hun dieren. De provincie is daar niet in mee gegaan. Nu steeds meer supermarkten eieren met een Beter Leven 1 ster willen, trekt ZLTO opnieuw aan de bel. “Gedeputeerde laat uw regels het dierenwelzijn niet in de weg staan en zorg voor een aanpassing van de regels!” zo klinkt het dringende verzoek. “Nu al liggen er Belgische eieren in de Brabantse supermarkten” voegt Janus Scheepers, bestuurder van ZLTO hieraan toe. “Aangezien Brabant de enige provincie is met deze regel, lijdt niet alleen de weg naar nog meer dierenwelzijn hieronder, maar verslechtert ook de concurrentiepositie van de Brabantse pluimveehouders ten opzichte van de rest van Nederland en onze buurlanden.”
ZLTO heeft inmiddels de provincie nogmaals gevraagd om een uitzondering te maken op de stalderingsregeling voor bedrijven die de ruimte van hun dieren willen vergroten om te zorgen voor meer dierenwelzijn. ZLTO tekent hierbij aan dat dit probleem ook geldt voor andere veehouders die meedoen in concepten met meer dierenwelzijn. De snelheid waarmee eisen gesteld worden en de stapeling van wetten en regels maakt het voor boeren onmogelijk om dit soort verbeteringen te kunnen doen.