×

‘Stop met het verketteren van vlees’

Donderdag 06 december 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Dat onafhankelijke overheidsinstanties als het Voedingscentrum en RIVM campagnes zijn begonnen waarbij een beeld wordt geschetst dat het eten van vlees ‘ongezond’ zou zijn is, bevreemdt Dé van de Riet. “Je kunt niet zomaar de vele goede aspecten van vlees niet meer willen zien, de andere kant opkijken, omdat het even niet zo goed uitkomt”, aldus de woordvoerder van de COV.
 
“Dat het RIVM op basis van peilingen waarneemt dat mensen ten opzichte van tien jaar geleden meer groente en fruit eten en minder vlees zouden zijn gaan eten, is een heldere constatering. Maar als je dan een soort van verband gaat leggen tussen het minderen van vlees en een gezonder leven is echt te kort door de bocht”, verduidelijkt Van de Riet. “Die redenering heeft als zodanig wat ongezonde kanten, wat ook op twitter al ter discussie wordt gesteld. Het suggereert bijna, dat vlees geen hoge voedingswaarde zou hebben en niet vol met belangrijke bouwstoffen zou zitten, die van groot belang zijn voor het functioneren van menselijk lichaam, in alle fases van het leven. Vlees barst van de vitaminen, mineralen, ijzer en bijvoorbeeld ook zink, wat een steeds belangrijker rol wordt toegedicht voor het zenuwstelsel. Je kunt niet ineens de vele goede aspecten van vlees niet meer willen zien omwille van de footprint en de duurzaamheid. Vlees is een essentieel onderdeel van de dagelijkse maaltijd voor zeer veel groepen, en bijvoorbeeld van vitaal belang voor kinderen in de groei. Mensen die geen vlees willen eten, moeten immers aan de bak om voldoende voedingswaarde en bouwstoffen binnen te krijgen, schrijft ook professor Katan in NRC. Dat kan natuurlijk, maar ontslaat instanties als het Voedingscentrum en het RIVM niet van de plicht om open en eerlijk te zijn over de generieke kwaliteit van vlees. Dat dreigt in de discussie over duurzaamheid flink ondergesneeuwd te raken, dat is kwalijk en baart echt zorgen.”
 
‘Iedereen zit er ineens bovenop’
Van de Riet roept op ‘te stoppen met het ongenuanceerd verketteren van vlees’. Hij verwijst naar een open brief van drie Belgische hoogleraren onlangs in het dagblad Het Laatste Nieuws. Zij schrijven: ‘Veel berichtgeving over vlees is ideologisch geïnspireerd en wetenschappelijke gegevens worden selectief of zelfs foutief voorgesteld. Zo wordt (in België) inmiddels gepleit voor een ‘sin tax’, waarbij vlees belast zou moeten worden om verder onheil te vermijden... Vlees wordt in een keurslijf van goed versus kwaad gewrongen, een moralistisch systeem waarbij nuance en wetenschappelijke onderbouwing vaak ver te zoeken zijn’, aldus het drietal in de brief.
‘Kom daar in Nederland maar eens om’, zegt Van de Riet, en voegt daar aan toe: “De gemiddelde consumptiehoeveelheden vlees in Nederland liggen gemiddeld ook niet zo hoog als je dat vergelijkt met diverse andere landen.” In dat kader bevreemdt het hem dat het Voedingscentrum een campagne is gestart om mannen minder vlees te willen laten eten. "Vlees staat als ‘aantoonbaar gezond product’ gewoon in de Schijf van Vijf, maar je begint te denken dat dat meer ondanks dan dankzij dit bureau is. Bovendien lijkt het niet bepaald doordacht dat men zuivel en eieren aanbeveelt, die toch echt uit dierlijke productie komen, maar dan opeens geen footprint meer lijken te hebben. Als we van de melkkoe en die legkip vervolgens voedzame vleesproducten maken, om niks verloren te laten gaan, begint de teller van de footprint opeens weer te lopen. Die vlieger gaat niet op: hoog tijd voor een balans-dag om duurzaamheid en gezondheid beter in evenwicht te brengen."