×

Vleesvervangers op basis van eiwitten uit gras

Woensdag 08 februari 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vleesvervangers ontwikkelen met eiwitten uit gras. Dát is het doel van de samenwerking tussen Schouten Europe en Grassa. Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingsmogelijkheden, van graseiwit in vleesvervangers, onderzoeken en testen.
 
“Graseiwit heeft een enorme potentie”, vertelt Rieks Smook, directeur van het Noord-Limburgse Grassa. “Gras brengt 2,5 keer zoveel eiwit op per hectare in vergelijking met soja. De beschikbaarheid van gras is uitstekend. Het graseiwit is een hoogwaardig, lokaal en schaalbaar alternatief voor soja. Ten opzichte van andere eiwitbronnen zorgt het voor een enorme reductie van de CO2-voetafdruk. Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. Zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, weet Smook.
 
‘Zeer interessant’
Naast dat er 50% meer eiwit van dezelfde hectare land wordt gewonnen, wordt ook het stikstofprobleem aan de bron aangepakt. De import van soja wordt vervangen door graseiwit en door minder eiwit in het ontsloten gras, stoten de koeien minder stikstof (ammoniak) uit.
 “Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant”, zegt eigenaar Henk Schouten van Schouten Europe. “Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf.