×

'Niets leuker dan praten over bedrijf van varkenshouder'

Dinsdag 11 december 2018
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Angelique van den Hoogen is sinds een paar maanden boerderijcoach van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). Jaarlijks bezoekt ze alle varkenshouderijen in Nederland (ruim 300) die zijn aangesloten bij het keurmerk. Ze voorziet veehouders van advies en zet zich in voor verbetering van het welzijn van de varkens en biggen. “Er is niets leuker dan samen met varkenshouders praktisch nadenken over hoe ze hun bedrijf het beste kunnen runnen”, aldus Van den Hoogen
 
Ze weet wat het is om kilometers te maken. “Ik leg elke dag meerdere bedrijfsbezoeken af. Daarvoor moet ik het hele land door, maar het reizen vind ik leuk”, verduidelijkt Van den Hoogen, dierenarts van beroep en de afgelopen jaren vanuit PorQ B.V. en de Universiteit Utrecht al actief in de begeleiding van varkenshouders op het gebied van diergezondheid en antibioticagebruik. “Dat was heel leuk en leerzaam, maar ik merkte dat ik het meeste plezier haalde uit de gesprekken met de boeren aan de keukentafel. Als boerderijcoach kan ik een actieve bijdrage leveren aan verdere verbetering van het dierenwelzijn in combinatie met een gezonde en duurzame bedrijfsvoering. Veelal kom ik op verzoek van de boer zelf, maar soms vragen handelaren en dierenartsen me om ergens langs te gaan voor een  aanvullend advies.”
 
Verkeerd beeld
Van den Hoogen merkt dat veel varkenshouders worstelen met de discussie over dierenwelzijn en antibioticagebruik. “Nagenoeg alle varkenshouders zijn enorm goed voor hun dieren, maar het beeld dat door anderen geschetst wordt, staat daar bijna haaks op. Daar doet behandeling van een dier, als het ziek is, niets aan af.”
Ze lacht: “Als ik op verjaardagen vertel dat ik als dierenarts elke dag tussen de varkens sta, krijg ik steevast de vraag: ‘Eet je nog wel vlees dan?’ In de dagelijkse praktijk zie ik juist ondernemers die alles in het werk stellen om het dierenwelzijn van hun dieren te verbeteren. Ik snap de terughoudendheid om buitenstaanders zomaar een kijkje in de stallen te geven. Laatst was ik in een boerderij, waar de dieren om de drie uur in twee groepen worden gevoerd.  De biggen maakten veel geluid op het moment dat ze wisten dat er gevoerd ging worden. Zoiets wordt tegenwoordig al snel negatief vertaald door NGO’s, terwijl al die dieren meer dan genoeg te eten hebben.”
 
Elektronisch oormerken
Een belangrijke tool die volgens Van den Hoogen een flinke bijdrage kan leveren aan een transparante sector, is het elektronisch oormerken. “Op de dag van de geboorte krijgt elke big een RIFD-chip die is gekoppeld aan een app, waarop je in één oogopslag kunt zien welke zeug geworpen heeft, van welke beer het sperma afkomstig is, of het dier wel of niet behandeld is, welke slachtbevinding is gevonden et cetera. Echt het hele proces van stal tot slachthuis. Het maakt slachtblikken ook nog eens overbodig.”
 
Toekomst
Van den Hoogen is per 1 oktober aangesteld als boerderijcoach namens de KDV. “Ik haal enorm veel voldoening uit advisering voor een goed management van een boerderij. We maken veranderingen meetbaar. Daarbij geloof ik heilig in de toekomst van elektronische oormerken. Al 70 van de driehonderd bedrijven die zijn aangesloten bij de KDV, werken hier mee. Ik help varkenshouders graag om zich klaar te maken voor een mooie en gezonde toekomst met een goed belegde boterham en een eerlijke prijs voor hun dieren. Als veehouders voldoen aan alle eisen, dan hebben ze een goed verhaal te vertellen. Ik help hen er graag bij om dit verhaal inzichtelijk te maken.”