×

'Schandalig dat minister niet op het World Meat Congress is'

Donderdag 12 oktober 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Tijdens het World Meat Congress, dat deze week plaatsvond in Maastricht, ging het veel over het imago van de vleesverwerkende industrie en de uitdagingen waarmee de sector te maken heeft. Politici en vertegenwoordigers van de industrie uit alle delen van de wereld waren naar het MECC gekomen voor het meerdaagse congres. De grote afwezige? Minister Piet Adema van Landbouw. "Het is schandalig dat de minister niet op dit congres aanwezig is", stelt COV-voorzitter Laurens Hoedemaker.

De preses van de COV vindt het veelzeggend over de teneur in Nederland dat Adema afwezig is op het World Meat Congress. "Maanden geleden kregen we al een afmelding, terwijl de ministers van Uruguay en Frankrijk al in een vroegtijdig stadium aangaven graag aanwezig te willen zijn. Blijkbaar kijken ze daar anders tegen de vlees- en veesector aan dan wij in Nederland doen. Het is mooi om te horen dat ze in landen als China en Uruguay ons land zien en benoemen als voorbeeld voor de rest van de wereld. Helaas zien we die erkenning in eigen land onvoldoende terug. Dat betekent dat we onze boodschap dus nog beter naar voren moeten zien te brengen."

Oplossingsgericht
Op de eerste dag van het World Meat Congress werden vooral de uitdagingen genoemd waarmee de sector wereldwijd te maken heeft. Dag 2 stond vooral in het teken van de oplossingen die vanuit de branche en private partners worden ontwikkeld om de uitdagingen het hoofd te bieden. "Zoals een samenwerking met de Nederlandse Dierenbescherming op het gebied van dierenwelzijn en de stappen die we hebben ondernomen met het Wereldnatuurfonds (WWF) om de footprint van vlees verder te verkleinen", zegt Hoedemaker. "Het is niet alleen jammer dat de minister niet aanwezig is om deze oplossingen met eigen ogen te zien."

Hij benadrukt tot slot: "Het betekent dat we nog een lange weg hebben te gaan om de politiek duidelijk te maken waarin wij als Nederland onderscheidend zijn ten opzichte van de rest van de wereld. Hopelijk ziet een volgende regering wél welke stappen wij als sector maken."

Lees meer over het World Meat Congress in de (digitale) uitgave van vaktijdschrift Meat & Co, die in december verschijnt.