×

‘De internationale marktleiders doen mee aan IFFA 2022’

Maandag 16 augustus 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Corona is de afgelopen twee jaar een grote spelbreker gebleken voor vakbeurzen. De organisatie van IFFA (14 tot en met 19 mei 2022), de belangrijkste vakbeurs op het gebied van machinebouw, productielijnen en andere hardware voor de vleesverwerkende industrie, is echter in volle gang. IFFA-directeur Johannes Schmid-Wiedersheim vertelt: “De marktleiders uit binnen- en buitenland hebben zich weer aangemeld en we zien een stijging in de vraag naar expositieruimte van zo'n 10 procent. Het geeft aan hoezeer zowel exposanten als bezoekers uitkijken naar een hervatting van persoonlijke ontmoetingen en een internationale uitwisseling van ideeën en ervaringen.”
 
“Allemaal willen ze eindelijk hun zakenpartners en collega's terugzien, innovaties ontdekken en samen de toekomst van de sector vormgeven. Over het geheel genomen is de vlees- en eiwithandel relatief ongeschonden door de coronacrisis gekomen. De bedrijven hebben dan ook veel ideeën en voldoende geld voor investeringen”, vervolgt Schmid-Wiedersheim: “Uit een recente peiling onder bezoekers van eerdere beurzen in Frankfurt bleek dat meer dan 80 procent van hen van plan is in de nabije toekomst een fysiek evenement bij te wonen. Al met al is dit een uitstekend startpunt voor IFFA 2022.”
 
IFFA 2022 zal ook procestechnologie voor alternatieve eiwitten laten zien. Hoe is dit tot stand gekomen?
“Samen met onze adviesraad van deskundigen en exposanten, hebben we vorig jaar besloten om het IFFA-productspectrum uit te breiden met procestechnologie voor plantaardige producten én vlees gemaakt van celculturen. We hebben deze stap officieel gezet voor IFFA 2022. Helemaal nieuw is dit onderwerp echter niet voor de beurs, omdat er in de loop van de tijd steeds meer plantaardige projecten zijn ontwikkeld. Ondertussen is de vraag van de consument naar alternatieven voor vlees en vis aanzienlijk gestegen en is er een snelgroeiende markt voor vegetarische en veganistische producten wereldwijd tot stand gekomen.”
 
“De IFFA dekt alle procesfasen van de vleesindustrie, van verwerking, via verpakking tot verkoop. De processen en technologieën voor producten gemaakt van alternatieve eiwitten lijken erg op elkaar en veel van onze exposanten werken al succesvol in dit segment. Het is dus niet meer dan logisch dat we tijdens IFFA op een bredere basis inzetten.”
 
Wat kan IFFA de vlees- en eiwitverwerkende industrie bieden?
“De methoden voor het verwerken en verpakken van producten gemaakt van vlees en van alternatieve eiwitten lijken erg op elkaar en ik weet zeker dat de hele eiwitbedrijf kan profiteren van de expertise en innovatiekracht van de bedrijven die zijn vertegenwoordigd op IFFA. Moderne fabrieken en machines kunnen de output helpen verhogen, nieuwe productideeën implementeren, kosten besparen en voedsel veiliger maken. Dat laatste is een belangrijk onderwerp, want ook plantaardige producten kunnen bederven. De hoofdthema's van IFFA 2022 zijn belangrijk voor de gehele sector en zullen draaien om productautomatisering en optimalisatie.
 
Welke invloed heeft de coronapandemie op IFFA?
“De pandemie vormde natuurlijk een enorme reeks uitdagingen voor de internationale beurswereld. De talrijke uitstel- en afgelastingen hadden ook een grote impact op alle exposanten en bezoekers. Grote beurzen zijn gewoon heel effectief om zaken te cultiveren, producten te vergelijken en te netwerken. Het zijn ook etalages voor de nieuwste onderwerpen en innovaties voor hele bedrijfstakken. Naast de regels voor hygiëne, distantiëring en toelatingscontroles zijn er geen verdere limieten aan het aantal toegestane bezoekers. Dit is een bemoedigend signaal voor de hervatting van de beursactiviteiten, en ook iets wat onze exposanten heel graag willen. We kijken optimistisch vooruit en werken als dé partner van de sector aan de hervatting van uiterst veilige persoonlijke uitwisselingen van ideeën en kennis.”