×

Stal Elektra Alert verbetert brandveiligheid in stallen

Woensdag 18 november 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vion, leveranciersvereniging StarFarmers, Connecting Agri & Food en PinCAgro introduceren in samenwerking het project Stal Elektra Alert. Slimme sensoren in de meterkast die de varkenshouder vroegtijdig waarschuwen bij een te hoge temperatuur. De doelstelling van het project is een zorgvuldige en verantwoorde houderij waar het risico op stalbranden tot een minimum wordt beperkt. Er wordt gestart met een pilot bij 20 varkenshouders binnen het Good Farming Star concept van Vion.
 
Dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s binnen Good Farming Star, het vraaggestuurde ketenconcept van Vion dat voldoet aan het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dit concept kenmerkt zich door het blijven ontwikkelen op deze thema’s. Met het nieuwe project Stal Elektra Alert voegen we gezamenlijk een nieuw en onderscheidend element toe in de Good Farming Star-keten. Gedurende de periode van één jaar wordt de slimme techniek getest door middel van een sensortoepassing voor brandpreventie in de schakel- en verdeelkasten. De pilot is reeds gestart.
 
Meten is Weten
In 2018 zijn samenwerkingspartners Vion, StarFarmers en Connecting Agri & Food het project ‘Meten is Weten’ gestart binnen Good Farming Star voor monitoring van het stalklimaat. Hiermee wordt met behulp van slimme stal sensoren inzicht verkregen in temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en het CO2 gehalte in de varkensstal. Het nieuwe project Stal Elektra Alert is een vervolg hierop waarbij de bestaande data-infrastructuur van Meten is Weten wordt gebruikt. Het nieuwe project wordt financieel ondersteund door het PPS Klimaat, onder voorzitterschap van POV.
 
Implementatiefase
De pilot Stal Elektra Alert is nu in de fase van implementatie bij de deelnemers. Paul Horevoorts, deelnemend varkenshouder en bestuurslid van de StarFarmers leveranciersvereniging: ‘‘Door de Stal Elektra Alert heb ik straks inzicht in wat voor mijn bedrijf een afwijkende temperatuur is en wanneer de temperatuur in een alarmfase komt. Dat is hele waardevolle informatie waarmee we de brandveiligheid op de varkensbedrijven kunnen verhogen.’’ Het is nog te vroeg om conclusies te verbinden aan de eerste verzamelde data. De doelstelling van de sensoren is het ontwikkelen van preventieve alerts op basis van data science. Moderne techniek wordt slim toegepast en kan zo bijdragen aan de brandveiligheid en versterking van de Good Farming Star-keten.