×

Vleeswaren-cao: meer loon plus hoger pensioen

Donderdag 18 maart 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

Na een pittig onderhandelingsproces dat begon op 3 december 2020, ligt er na 5 rondes een onderhandelingsresultaat tussen FNV en de werkgevers in de vleeswarenindustrie. Liza van Nuysenburg, bestuurder Voedingsindustrie: "We leggen het resultaat positief voor aan de leden, die tot 2 april kunnen stemmen."

De nieuwe cao heeft als leden voorstemmen een looptijd van 1 jaar en gaat in op 1 februari 2021 loopt tot 1 februari 2022. De loonsverhoging per 1 februari 2021 bedraagt 1,75%. Van Nuysenburg: "Naast de loonsverhoging wordt de pensioenpremie met ingang van 1 januari 2022 met 1% punt verhoogd en is er een eerder stoppen met werk regeling afgesproken. Ook de eindejaarsuitkering plust. Die wordt met ingang van 2021 met 0,25% punt verhoogd naar 3%."

Structurele verbeteringen
De sector draait goed. Van Nuysenburg: "Maar corona heeft Nederland in haar greep en dit onderhandelingsresultaat moet ook in het licht hiervan worden gezien. De verhogingen zijn wel structurele verbeteringen in plaats van eenmalige bonussen."

Zwaar-werkregeling
De regeling vervroegd uittreden (RVU-regeling) is ook opgenomen in het onderhandelingsresultaat. Van Nuysenburg: "Werkgevers moeten uiterlijk op 1 juli 2021 deze zwaar-werkregeling overeenkomen. Deze regeling biedt medewerkers met zware werkzaamheden binnen de sector de mogelijkheid om 3 jaar eerder te stoppen met werken. Zij ontvangen dan een financiële tegemoetkoming van 21.200 euro per jaar van de werkgever."
De cao-vleeswaren geldt voor 4250 werknemers.