×

'Pluimveesector misbruikt corona in onderhandelingen'

Maandag 22 maart 2021
Terug naar overzicht
Deel dit artikel

De cao-onderhandelingen in de pluimveesector zijn geklapt. De coronapandemie wordt volgens Karel de Buijzer, bestuurder van de FNV Voedingsindustrie, 'misbruikt' om de onderhandelingen op niets uit te laten lopen: "Ongewijzigd de cao verlengen is voor de werkgevers het maximaal haalbare. Dat lieten ze ons net voor de onderhandelingen weten. Hun eindbod? 0%! Het is nu aan de leden."

De werkgevers hadden voor de tweede ronde op 12 maart afgezegd, voor extra bedenktijd. De Buijzer: ‘Dit leverde dus niets op: nul komma nul. In het eerste overleg leek het er nog op dat ze bereid waren een fatsoenlijke loonsverhoging af te spreken. Het is echt schandalig, omdat deze bedrijfstak gewoon goed draait. In de promotiefilm van de werkgevers op hun branchewebsite nepluvi.nl vertellen ze dat ook gewoon. En hier huilen ze tranen met tuiten.’  

Winsten verdubbeld
De leden kunnen vanaf maandag stemmen over het eindbod. De stemming sluit op 5 april. De Buijzer: "Het meest schrijnend van alles is dat er miljoenen winst worden gemaakt. Plukon, de grootste speler op de pluimveemarkt, heeft zijn winst in 10 jaar tijd verdubbeld naar € 54 miljoen. Esbro en Storteboom hebben hun winst verviervoudigd naar respectievelijk € 4 en € 24 miljoen (bron KVK 2019). Maar in de laatste tien jaar hebben de medewerkers in feite achteruit geboerd. Hun loongroei is met 1.18% onder de gemiddelde prijsstijging van 1.63% blijven steken."

Inzet, loyaliteit en betrouwbaarheid
In de sector is het afgelopen jaar heel veel overgewerkt door deze medewerkers, die een vitaal beroep hebben. Soms ook terwijl ze grote gezondheidsrisico’s liepen. Dat bleek uit onderzoek dat in de pluimveesector door de FNV is gedaan onder medewerkers. De Buijzer: "En zo betalen deze werkgevers hun mensen voor hun inzet, loyaliteit en betrouwbaarheid. Ze geven ze niks."
Van de 9.000 medewerkers in de sector is inmiddels ruim 50% arbeidsmigrant met flexibele contracten. Dat aantal stijgt elk jaar. De Buijzer: "Deze werknemers worden daardoor elkaars concurrenten. De werkgever verdient op een arbeidsmigrant in relatie tot een medewerker die volgens de cao Pluimvee wordt betaald. Uitzendkrachten worden betaald via de goedkope uitzend-cao. Daarbij kun je een uitzendkracht altijd weer op straat gooien als er teveel rechten worden opgebouwd. Zes maanden later kunnen ze dan gewoon opnieuw beginnen."