×

Varkensprijs breekt alle records

Maandag 18 november 2019
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
De DCA Beursprijs varkens heeft afgelopen vrijdag (15 november) een all-time high bereikt. Met een notering van € 1,84 is een nieuw record gezet. Hiermee is de prijs inclusief btw door de magische grens van € 2,00 gebroken. De historie van de DCA Beursprijs, de belangrijkste notering in deze markt gaat terug tot 2005 en sindsdien zijn de prijzen voor varkens dus nog nooit zo hoog geweest in Nederland.
 
De achterliggende reden van de enorme stijging in het afgelopen jaar is de enorme vraag naar varkensvlees in China. Die toegenomen vraag vindt zijn oorsprong in de Afrikaanse varkenspest in China. De impact daarvan is dat de varkensstapel tot de helft is gekrompen. En de effecten duren voort. Experts verwachten dat het dieptepunt van het Chinese aanbod van varkensvlees volgend jaar is bereikt en dat het pas ver na 2025 op het niveau van vorig jaar zal zijn. Dit betekent dat China heel veel vlees extra moet importeren om aan de behoefte van de lokale bevolking te voldoen.
 
Dit alles heeft ertoe geleid dat de DCA-notering voor varkensvleesonderdelen al wekenlang een dikke plus laat zien. Bijna alle slachterijen draaien op maximale capaciteit maar kunnen de vraag naar vlees moeilijk bijhouden. Zeker nu het einde van het jaar nadert en de feestdagen nog eens voor een extra impuls van de vraag in Nederland zullen zorgen. De binnenlandse vraag en die van de export naar China zullen strijden om voorrang. De prijzen van varkensvlees zullen daarom, ook in de supermarkt in Nederland, naar verwachting voorlopig nog wel blijven stijgen.