×

Krachtenbundeling bij Bema Packaging Group

Maandag 20 maart 2023
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Een succesvolle, strategische samenwerking tussen verschillende verpakkingsbedrijven met ieder hun eigen specialisme; dat is Bema Packaging Group. De redactie van vaktijdschrift Meat & Co bezocht hen in Waddinxveen en sprak daar Bernd Pröpper van familiebedrijf Bema en Michel Brander van vacuümverpakkingsspecialist Vervo. De heren vertellen over de laatste ontwikkelingen bij de bedrijven en de waardevolle krachtenbundelingen die onlangs zijn ontstaan.
 
Sinds twee jaar werkt Bema samen met Vervo. De twee verpakkingsspecialisten delen een moderne, toekomstgerichte productielocatie in Waddinxveen vanwaar zij hun klanten samen nog beter en breder kunnen bedienen. Eind 2022 zijn de Flexible Packaging Company (FPC) en Allied Packaging (AP) onderdeel geworden van de Bema Packaging Group, waarmee zij haar portfolio aan verpakkingsmaterialen uitbreidt met diverse foliën en zakken gericht op andere marktsegmenten.
 
Kunstdarmspecialist Bema
Twintig jaar geleden kwam Bema als nieuwe speler voor het eerst op de markt met een plastic darm voor leverworsten. Intussen geniet zij binnen de industrie bekendheid vanwege haar expertise op het gebied van kunstdarmen. Bernd Pröpper van Bema vertelt hoe dit zo gekomen is: “In Nederland was het destijds heel normaal dat er voor leverworst een 3-laagse darm gebruikt werd met een dikte van 50 tot 60 mµ. Tot Bema met een ‘hightech’ darm op de markt kwam: GA4000. Een 7-laags darm met een zeer hoge barrière door gebruik van EVOH. Dankzij die barrièrefunctie kunnen we de worsten van een langere houdbaarheid voorzien – met het oog op voedselverspilling levert dat grote milieuwinst op”, benadrukt Pröpper. “Vandaag de dag wordt onze hightech darm ingezet voor alle leverworsten die in Nederland geproduceerd worden en alle halalworsten uit de Benelux. Wat het extra bijzonder maakt is dat deze 7-laags darm een totale dikte heeft van 35 mµ. Dankzij deze darm heeft de vleeswarenindustrie reeds honderden tonnen plastic verpakkingsmateriaal bespaard. Ruim vóór de hele ‘plasticsdiscussie’ zorgde onze innovatieve darm al voor enorme duurzaamheidsslag.”
 
Wat ooit begon als handelsonderneming, is uitgegroeid tot het grootste onafhankelijke confectiebedrijf in kunstdarmen van Noord-Europa. “We bieden het meest complete pakket aan darmen in de Benelux”, vertelt Pröpper. “We bedrukken onze darmen zelf. Dat is uniek in de Benelux. Met onze milieuvriendelijke UV-drukmachines en eigen DTP-afdeling kunnen wij de grafische vormgeving en bedrukkingen van de darmen in eigen beheer verzorgen.”

Lees HIER de volledige coverstory over de Bema Packaging Group in de (digitale) editie van vaktijdschrift Meat & Co.