×

'Samenwerking voor opleiding smaakt naar meer'

Woensdag 23 maart 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Met ingang van het studiejaar 2021-2022 is HAS Hogeschool voor de avondopleiding Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten een samenwerking aangegaan met Meattech Technologisch Platform. De samenwerking beoogt een nadrukkelijkere aansluiting tussen onderwijs en werkveld en geeft cursisten meer inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van plantaardige eiwitten. “Zowel bedrijven als studenten zijn erg enthousiast over de vernieuwde avondopleiding. De eerste aanmeldingen voor het volgend schooljaar zijn al binnen”, zegt bestuurslid Gerard Smelt van Meattech.
 
De 20 weken durende avondopleiding beleefde eind maart haar climax met de presentatie van een aantal productinnovaties als onderdeel van hun certificering. Het ‘beste’ product, door foodtechnologen beoordeeld op basis van originaliteit, duurzaamheid, smaak en presentatie, kon bovendien rekenen op een officiële erkenning middels de Meattech & Friends Innovation Award. “Alle cursisten hebben een topprestatie geleverd, want ze hebben in een relatief kort tijdsbestek een hybride of plantaardige vleesproduct moeten ontwikkelen. Daarbij zijn sommige groepjes erin geslaagd daar ook nog een heel marketingconcept bij te bedenken. De samenwerking tussen HAS en Meattech heeft de cursisten de mogelijkheid gegeven om terug te vallen op een netwerk van vijftig bedrijven en meer dan 85 specialisten. Daarnaast hebben we verschillende gastsprekers gehad die de cursisten vernieuwende inzichten hebben gegeven op het gebied van vlees, ingrediënten en plantaardige concepten.”
 
Innovation Award
Alle cursisten kregen enkele voorwaarden mee voor de ontwikkeling van een hybride of plantaardige (vlees)alternatief. Het product mocht niet voor 100% uit vlees bestaan, maar wel 100% plant-based, het moest minimaal 15% eiwit bevatten en op drie manieren bereid kunnen worden. Reden voor Joris van Berkel, Rik van Dam en Mattanja Metz om de ‘Happy Chicken’ te ontwikkelen. “Wij hebben voor de ontwikkeling nog gekeken naar dierenwelzijnsdoelen en de voedingswaarde. Zodoende hebben we een kipschnitzel ontwikkeld op basis van 3 Sterren Beter Leven-kippenvlees (52%), plantaardig veldbooneiwit (22%) en een vulling op basis van kikkererwtenmeel (19%)”, vertelt Van Berkel. De hybride kipschnitzel kende een NutriScore A, bevat slecht 0,8 gram zout en 15,8% eiwit per 100 gram. Ook het bijbehorende marketing- en verpakkingsconcept dat de cursisten presenteerden, was dermate overtuigend dat de aanwezige foodtechnologen – ter plekke gebombardeerd tot juryleden – ‘Happy Chicken’ kozen als winnaar van de Award.
 
Andere inzendingen waren een Hybride BBQ Worst met Oesterzwam, De Bugdog (hotdog met bloemkool en insectenmeel) en het vegetarische Zwamcijsje, waarbij de vulling (op basis van oesterzwammen) volledig vegan was. “Het voldoet misschien niet aan alle voorwaarden, maar het is wel erg lekker. We gaan nu kijken of we het commercieel uit kunnen rollen”, zei cursist Rick Houtepen van VAESS, die voor dit product samenwerkte met Joost Wolfs van Group of Butchers en Mendelt Tillema van UmaMeats.
 
Tevreden over samenwerking
Docent Frank Verkroost van de HAS is blij met de nieuwe insteek van de avondopleiding: “Het was een eer en een genoegen om samen met bedrijven en specialisten uit het werkveld een cursus te verzorgen die uniek is in Nederland en misschien wel in de wereld.”
Smelt besluit: “We moeten nog gaan evalueren, maar iedereen is in grote lijnen tevreden over hoe de avondopleiding het afgelopen schooljaar heeft plaatsgevonden. Ook vanuit het bedrijfsleven en de cursisten krijgen we dezelfde reacties. Dat we zonder wervingscampagne de eerste aanmeldingen al hebben voor 2022-2023 zegt natuurlijk ook al veel.”