×

Nieuwste uitgave Meat & Co ligt bijna op de deurmat

Maandag 21 maart 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Op vrijdag 25 maart verschijnt een nieuwe uitgave van vaktijdschrift Meat & Co. De coverstory gaat dit keer over de koel- en vriesinstallaties van D.I. Koeltechniek. Ook zijn er uitgebreide verhalen over Visser Goes, Bettcher, Verbufa en Aan de Stegge. Verder bracht de redactie een bezoek aan Jan van Westreenen van Ameco voor een interview over Hollands Weiderundvlees. De special gaat over Verpakkingen en End-of-line-oplossingen.

Ameco wil met de verdere uitrol van Hollands Weiderundvlees een nieuwe standaard creëren wat betreft duurzaamheid en dierenwelzijn. De Apeldoornse runderslachterij, onderdeel van de Van Drie Group, streeft ernaar dat medio 2022 tenminste de helft van de runderen die dagelijks worden verwerkt Hollands Weiderund-koeien zijn. Hiermee voldoet Ameco aan een groeiende vraag vanuit retail en industriële foodbedrijven. “Hollands Weiderundvlees is premium rundvlees van eigen bodem. 4xNL, van boer tot en met vleesverwerking. Duurzaam, goed voor dier en boer en vooral kwalitatief erg goed”, verzekert directeur Jan van Westreenen van Ameco.
 
Casestudy Visser Goes bij Quik’s Potato Products
Quik’s Potato Products in Hedel beschikt sinds vorig jaar over de Jeros 8160 ACE wasunit. Deze industriële reinigingsunit reinigt de losse componenten (weegbakjes en trilgoten) van de multihead-weegsystemen niet alleen grondiger en hygiënischer, ook de reinigingstijd en het energieverbruik zijn aanzienlijk gereduceerd. “Wij zijn één van de weinige bedrijven in Nederland die dergelijke wasunits voor de foodsector kunnen leveren. De voordelen van deze reinigingsoplossing zijn enorm groot”, vertelt directeur-eigenaar Jeroen Visser van Visser Goes Food Equipment.

Bettcher
Een consequente focus op het slagersambacht ondanks mechanisering; dat is het recept voor succes bij EDEKA Südwest Fleisch. Bij de ambachtelijke bewerking van ham, varkensrug andere vlees- en worstspecialiteiten vertrouwt het bedrijf op de innovatieve Quantum Flex X1000 trimmers van Bettcher. Dit zijn op het eerste gezicht kleine, onopvallende helpers die bij dagelijks gebruik echter een groot effect sorteren: Ze helpen bij efficiënte processen in de vleesbewerking en zorgen voor een uniforme productkwaliteit. En uiteindelijk ook voor een hogere opbrengst.
 
Coverstory D.I. Koeltechniek
De keuze voor het juiste koel- en vriessysteem is belangrijk om vlees en andere  voedingsmiddelen op de juiste manier te kunnen bewaren. D.I. Koeltechniek beschikt over 25 jaar ervaring binnen alle facetten van de koeltechniek en helpt vleesverwerkende bedrijven, voedingsproducenten en vrieshuizen met de juiste koeltechnische installatie. “De kwaliteit van het koel- en vriesproces staat uiteraard voorop, maar we helpen onze klanten eveneens met het verduurzamen van hun processen en we ondersteunen ze zelfs met de subsidieaanvraag”, vertelt directeur-eigenaar Jan-Willem Mol van D.I. Koeltechniek uit Putten.
 
Aan de Stegge
In 2017 ontwikkelde en realiseerde Aan de Stegge Twello voor Ameco een 10.500 m² groot vleesverwerkend bedrijfsgebouw aan de Ecofactorij in Apeldoorn. Een uitdagend project was het, want Ameco had slechts dertien maanden de tijd om te verhuizen en dacht dat nieuwbouw onmogelijk was. Bas te Riele, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello, vertelt: “Wij zagen wél mogelijkheden. Wij vormden een bouwteam en zijn gewoon begonnen, ook al was er nog geen plan. Alle partijen zijn er toen vol overgave ingestapt met het volle vertrouwen dat het goedkwam. Dankzij de opdrachtgever die overal bij betrokken was en snel kon beslissen is dat uiteindelijk ook gelukt.”
 
Sealpac
De firma Ekro is een gerenommeerde producent van kalfsvleesproducten. Jaarlijks worden in Apeldoorn ongeveer 400.000 kalveren verwerkt tot hoogwaardige vleesproducten. Eind 2021 plaatste Ultrapak bij Ekro vier dieptrekmachines van het merk SEALPAC: een RE30 tandemmachine voor het verpakken van de bijproducten en drie stuks RE25 voor het verpakken van vers kalfsvlees in diverse gewichten en maten. Projectleider Christian Scholten van Ekro legt uit: “Bij deze lijn wordt regelmatig omgebouwd gedurende de dag. Door te kiezen voor een tandemmachine met twee vormstations, geschikt voor twee formaten, kan men nu met één druk op de knop wisselen. Dat levert een enorme tijdsbesparing op.”
 
Verbufa
Verbufa is volop in ontwikkeling. Na de overname door Handtmann in 2021 is het bedrijf uit Amersfoort nog meer dan voorheen in staat om voedselproductiebedrijven te voorzien van totaaloplossingen die verdergaan dan het leveren van enkel een machine of productielijn. “Wij investeren als Verbufa veel in vakmensen en bieden onze klanten zowel technische als technologische ondersteuning”, vertelt verkoopdirecteur Ronald Roy van Verbufa.