×

'Turbulent jaar' Vion door moeilijke markt

Donderdag 24 maart 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Vion Food Group heeft een moeilijk 2021 achter de rug. Het bedrijf zag de jaaromzet met 6,2 procent dalen naar 4,6 miljard euro. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door lagere prijzen als gevolg van volatiele marktomstandigheden gedurende het jaar. "Een ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen hebben vooral onze Duitse activiteiten sterk beïnvloed", zegt CEO Ronald Lotgerink.

Het verkoopvolume daalde met slechts 1,9%. Verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens hadden een grote impact op vraag en aanbod, wat resulteerde in lagere prijzen voor varkens en in een tijdelijk beperkte productiecapaciteit als gevolg van coronabesmettingen onder medewerkers.

Aanzienlijk beïnvloed
De wereldwijde marktverstoringen in de vleesindustrie hadden ook een grote impact op onze financiële prestaties. Hogere personeelskosten, extra beschermingsmaatregelen, hoger ziekteverzuim en productiestoringen - allemaal als gevolg van corona - en inflatie hebben de financiële resultaten aanzienlijk beïnvloed. Lotgerink (foto): "Het afgelopen jaar en recente ontwikkelingen in onze markten worden gekenmerkt door een ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen en marktdynamiek die met name onze Duitse activiteiten sterk hebben beïnvloed. De aanhoudende COVID-19-pandemie, African Swine Fever die de export vanuit Duitsland naar met name China beperkt, hoge inflatiecijfers, de sterke stijging van de rundvleesprijzen en een sterke stijging van de arbeidskosten hadden in 2021 hun impact op ons bedrijf en onze markten. Tegelijkertijd zijn we bezig met het versnellen van onze succesvolle strategie, het bouwen aan korte gesloten ketens op basis van de marktvraag van onze klanten en in samenwerking met onze leveranciers.”

Het jaarverslag van Vion is HIER te lezen.