×

Bessels: gebouw als fundament van de onderneming

Vrijdag 25 maart 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
Bij Bessels architecten en ingenieurs ontwerpen ze gebouwen op basis van mensen, gebruik en identiteit. Bij bedrijven in de maak- en voedingsmiddelenindustrie is het van groot belang dat de ruimtes in het gebouw perfect afgestemd zijn op de bedrijfsprocessen. Medewerkers moeten veilig en comfortabel kunnen werken. Een goede uitstraling van de gebouwen helpt hierbij, het draagt bij aan de identiteit van de onderneming.

Onder andere in de vleessector heeft Bessels in de loop der jaren veel ervaring opgedaan en veel kennis vergaard. Een groot deel van de opdrachten bestaat daardoor uit bestaande klanten die terug komen. Cordy Volkers hierover: "Door onze grote ervaring in de voedingsmiddelen industrie en andere takken van maakindustrie kunnen we snel en gedegen tot voor de klant juiste oplossingen en aanpak komen. Door een breed relatie netwerk in de markt van adviseurs, gemeenten en leveranciers verloopt dat heel soepel. Er zijn meerdere opdrachtgevers waar wij veel voor werken. In stappen wordt de bestaande fabriek uitgebreid. Elburg food is hier een goed voorbeeld van. Zij wilden in eerste instantie alleen een nieuw vrieshuis met expeditie bouwen. Wij zagen echter dat de fabriek efficiënter kon worden gemaakt door de routing anders te laten lopen. We hebben inkomend en uitgaand product van elkaar gescheiden, waardoor er een efficiënte gescheiden vuile en schone stroom is ontstaan. Ander voordeel was dat hierdoor meer ruimte bleef om ook op andere vlakken uit te breiden. Die logische manier van denken is waardoor een opdrachtgever bij ons terug blijft komen."

Toekomstbestendig ontwerpen
"Voor Compaxo in Zevenaar zijn we nu volop bezig met de uitbreiding van de stallen met losplaats. Deze nieuwbouw wordt binnen enkele maanden opgeleverd. Een jaar geleden is bij Compaxo de snelkoeltunnel opgeleverd en afgelopen maand de uitbreiding van de koelcellen en productieruimte met daarboven het nieuwe kantoor. Ook hier hebben we kunnen helpen met het efficiënter maken van de routing. Bij de routing van personeel is vooral veiligheid belangrijk geweest. De looproute is daarvoor opgetild naar circa zes meter boven maaiveld. Waar er voorheen allerlei verschillende gebouwen zichtbaar waren is er met deze uitbreidingen nu echt één uitstraling naar buiten toe ontstaan. Compaxo heeft echt een herkenbare identiteit gekregen."

"In Oosterwolde zijn wij voor een grote kippenvleesverwerker momenteel druk bezig met de uitbreiding van de productielocatie. In 2012 hebben wij hier al een eerdere uitbreiding mogen realiseren. Aangezien de bestaande productie door moest blijven draaien is er toen voor gekozen de nieuwe productielijn naast de bestaande fabriek te realiseren, met voldoende ruimte voor een toekomstige uitbreiding. Ditzelfde hebben we nu weer gedaan. De nieuwe uitbreiding van circa 200m lengte voorziet o.a. in een nieuwe productielijn. De nieuwbouw is een volledig gasloze all-electric fabriek."