×

Promotiecampagne Kip heeft al miljoenen mensen bereikt

Donderdag 24 december 2020
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
‘Pasta is gemaakt van dieren’, melk wordt gemaakt in de fabriek en ‘in vissticks zit kippenvlees’; het klinkt als een grapje, maar uit Brits onderzoek door de British Nutrition Foundation is gebleken dat bijna 20% van de kinderen dit echt gelooft. Ook in Nederland weten veel mensen niet waar hun voedsel vandaan komt en hoe dat wordt gemaakt. Daarom is de pluimveesector met behulp van Europese subsidie sinds dit jaar naar buiten getreden met een informatie en promotiecampagne voor kip. En die blijkt gezien de bereikcijfers nu al succesvol.
 
Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) stelt dat het hoog tijd was voor deze campagne: “Veel mensen weten niet goed hoe pluimvee wordt geproduceerd en hier wordt veel onjuiste informatie over verstrekt. Het is belangrijk om te vertellen hoe de verschillende concepten allemaal op hun eigen manier erg duurzaam zijn. Iedere dag werkt de sector aan een hoogwaardig, veilig en verantwoord eindproduct. Het is tijd voor ons om in de spotlight te stappen en open te communiceren over wat wij als sector allemaal doen om een lekker, verantwoord en eerlijk product op tafel te zetten.”
 
Campagne werpt vruchten af
De campagne werpt nu al zijn vruchten af. De afgelopen en aankomende maanden is er met behulp van Europese subsidie veel werk verzet om open te communiceren over de sector. Dit is onder gedaan met behulp van social media posts, het bereiken van consumenten via de pers, het uitdragen van onze boodschap door derden, in magazines en via de radio. Ook worden evenementen voor o.a. culinair journalisten georganiseerd. Uit de laatste cijfers blijkt dat alleen al met de social media posts, magazines en de radio meer dan 10 miljoen ontvangers worden bereikt.
Oplaat stelt dat ze hiermee een eerlijk bericht tegenover de onterechte negatieve framing willen zetten: “In onze campagne laten we bijvoorbeeld zien dat groeibevorderende hormonen al sinds 1961 verboden zijn in Nederland, dat vleeskippen niet in kooien leven en dat er continue streng toezicht aanwezig is vanuit de overheid op alle slachthuizen”. Oplaat benadrukt dat eenieder vrij is om te eten wat hij wil en dat deze campagne in eerste instantie ook geen vleespromotie is. Hij stelt dat het promotie is van juiste informatie over de sector.
 
Pluimveevlees belangrijk
De cijfers van de afgelopen jaren tonen aan dat pluimveevlees een belangrijk onderdeel is van het dieet van de Europese consumenten. Zo is de afgelopen tien jaar de consumptie van pluimveevlees met 17% gestegen en zijn ook de vooruitzichten op de lange termijn goed. Ook onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research in opdracht van Wakker Dier heeft onlangs bevestigd dat de consumptie van pluimveevlees in Nederland wederom is gestegen. Oplaat stelt: “Met behulp van deze campagne zal de consument ook naar de toekomst toe met de juiste achtergrondinformatie een weloverwogen keuze kunnen maken voor de aankoop van kip. “
Nadere informatie over de pluimveesector en campagne is te raadplegen op www.kipinnederland.nl