×

IFFA 2022: zien, voelen en proeven in Messe Frankfurt

Woensdag 13 april 2022
Terug naar overzicht
Deel dit artikel
IFFA, al meer dan zeventig jaar ‘s werelds grootste vakbeurs voor vleesverwerking en alternatieve proteïnen, opent van zaterdag 14 tot en met donderdag 19 mei haar deuren in Messe Frankfurt. Exposanten en bezoekers krijgen in het Duitse beurscomplex de mogelijkheid om elkaar weer persoonlijk (en live) te treffen. Zes dagen lang presenteren internationaal gerenommeerde bedrijven hun nieuwste technologieën en presenteren zij de belangrijkste ontwikkelingen binnen de vlees- en eiwitverwerkende industrie. “Met 900 exposanten uit 42 landen zitten we qua deelnemers op hetzelfde niveau als in 2019”, zegt Kersten Horaczek van Messe Frankfurt.
 
De exposanten zullen in de hallen 8, 9, 11 en 12 (in totaal 116.000 vierkante meter) innovaties tonen voor de hele vlees- en eiwitverwerkingsketen. Naast vleesproducten legt IFFA voor het eerst speciale focus op ingrediënten en productieprocessen voor plantaardige eiwitten, en biedt daarmee een professioneel platform voor dit snelgroeiende segment. “De vlees- en eiwitverwerkende industrie heeft veel innovaties doorgemaakt in de afgelopen jaren en die willen wij graag laten zien aan ons beurspubliek. Daarnaast zijn mensen er aan toe om elkaar te mogen en in persoonlijk, dus tegenover mekaar aan tafel, met elkaar in gesprek te gaan. Dat we opnieuw 900 exposanten mogen verwelkomen, zegt iets over hoe in de sector weer uitgekeken wordt naar vakbeurzen”, zegt Horaczek. “De standhouders op IFFA 2022 komen uit meer dan veertig landen. Als vanouds is Nederland ook weer met een groot aantal exposanten vertegenwoordigd. Opvallend is tevens het hoge aantal deelnemers uit Amerika.”
 
Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn exposanten én bezoekers uit Rusland en Wit-Rusland medio mei niet welkom op IFFA. “Een moeilijk besluit, want in 2019 mochten we nog vierduizend bezoekers uit Rusland verwelkomen.”
 
Duurzaamheid
Eén van de belangrijkste thema’s op IFFA 2022 zal duurzaamheid zijn. Duurzaamheid is namelijk een katalysator voor verandering en zorgt voor veel innovatie in de vleesindustrie. Politieke eisen en voedingsbewuste consumenten zetten producenten en fabrikanten aan tot actie en extra druk wordt gegenereerd door het wereldwijde debat over klimaatbescherming en het behoud van natuurlijke grondstoffen. De vleesverwerkende industrie reageert hierop met technologische innovaties, maar ook met fundamentele bedrijfsinspanningen voor duurzame oplossingen. Herbert Dohrmann, president van de Duitse slagersvakbond, legt uit: “De West-Europese economie staat op z’n kop op dit moment. Nieuwe milieuvriendelijke verpakkingen, prijsstijgingen, lokale samenwerkingen en het besef bij de politiek dat agrariërs uit eigen land belangrijk zijn voor de eigen voedselproductie zorgen voor een nieuwe dynamiek die zeker terug te zien zal zijn op de beursvloer van IFFA.”
Daarnaast zal de beurs extra aandacht besteden aan de eiwittransitie. “IFFA reflecteert de internationale markt. Plantaardige eiwitten en cultured-meat vormen een klein deel van de markt, maar het is wél een duidelijke groeimarkt”, stelt Horaczek.
 
Digitaal netwerken
IFFA wordt voor het eerst aangevuld met de mogelijkheid om ook uitgebreid digitaal te netwerken. Bezoekers en exposanten kunnen voor of na de beurs afspraken maken en tijdens de beurs netwerken en live deelnemen aan demonstraties en presentaties. De ‘IFFA Digital Extension’ zorgt zo voor een grotere actieradius en maakt alles internationaler en flexibeler.
 
IFFA is van 14 tot en met 19 mei 2022 in Messe Frankfurt. Een overzicht van alle deelnemende bedrijven, het volledige randprogramma en ticketverkoop is te vinden op www.iffa.messefrankfurt.com