×

'Wij willen nu onze oplossingen presenteren aan de rest van Europa'

Thursday March 14, 2024
Back to overview
Share this article
Spako Food Machinery zet de komende jaren in op verdere internationale groei. In dat kader is de deelname aan Anuga FoodTec een logische vervolgstap op de weg die na de overname van het Brabantse bedrijf in 2020 is ingezet. “Spako heeft een bekende naam in de Nederlandse en Vlaamse vleesindustrie, maar onze deelname aan Anuga FoodTec is echt bedoeld om de foodsector breed aan te vliegen met machines en maatwerkoplossingen die ook ingezet kunnen worden voor maaltijdbereiding”, vertelt commercieel manager Bram Seelen van Spako Food Machinery.
 
Bij de machinefabrikant uit Asten is Seelen, samen met directeur-eigenaar Thomas Waals, verantwoordelijk voor internationalisering en ‘Special Projects’. “We zitten midden in de transitie van machinebouwer voor beenhouders en slagerijen in de Benelux, naar een internationale producent van oplossingen die gericht ingezet kunnen worden in de gehele vlees- en foodsector. We zijn er nu aan toe om onze oplossingen te presenteren aan de rest van Europa. Zeker in Duitsland zien we mooie kansen voor onze machines. Natuurlijk gebruiken we onze expertise in de vleesindustrie ten positieve om maatwerk te kunnen leveren, maar de oplossingen voor koken, roken, drogen en bakken die wij aandragen, worden ontwikkeld voor de gehele voedingsmiddelensector. Wij zijn op dit moment onze range standaardmachines aan het uitbreiden zodat ze voor een groter publiek toegankelijk worden.”
 
Robuust en sterk
Een mooi voorbeeld van deze oplossingen is de industriële kookketel (KRHSI 825) die gepresenteerd wordt op de vakbeurs in Keulen. “Deze ketels werden al langer ingezet voor het koken van beenderen, vleeswaren en hammen, maar ze zijn ook ideaal om sauzen, pasta’s en rijst te koken”, verzekert Seelen, die aangeeft dat in Europa een groeiende vraag naar dergelijke industriële machines is. “Onze ketels vinden al langer hun weg naar bedrijven die soepen, sauzen, maar bijvoorbeeld ook kroketten en snacks maken. Steeds meer klanten van niet alleen maar industriële bedrijven zien de voordelen van onze machines in. Ook zorginstellingen kloppen bij ons aan. Onze standaardmachines zijn robuust en sterk. Het grootste voordeel is dat foodproducenten hiermee verder kunnen automatiseren. Tegelijkertijd zorgt het voor een betere hygiëne, stabielere kwaliteit en een hogere voedselveiligheid”, weet Seelen. “Ook de ergonomie is verder verbeterd, waarbij de infeed en het kantelen van de normwagens semiautomatisch gebeurt. Het aantal manuele handelingen is hierdoor drastisch geminimaliseerd.”
 
Processen en besturing verbeteren
De ontwikkelingen binnen Spako zorgen ervoor dat de machines helemaal voldoen aan de wensen van de huidige foodsector. “Automatisering is een belangrijke pré, maar we zijn ook ons besturingsplatform aan het verbeteren. Het aanwerven van personeel is lastig, dus klanten willen dat de besturing van machines zo eenvoudig mogelijk gemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat iedereen ermee kan werken”, legt Seelen uit. “Maar onze besturing geeft bedrijven ook de data waarmee zij hun processen kunnen verbeteren en optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan temperaturen die gehaald moeten worden.”
 
Procesoptimalisatie is één van de aspecten waarmee Spako Food Machinery zich onderscheidt. “We hebben onlangs een grote kookketel geleverd aan een soepfabrikant die de ketel gebruikt om vermicelli te maken. Dat deden ze voorheen met een machine waar veel handwerk mee gemoeid was. Onze ketel werkt met directe stoominjectie, waardoor je heel weinig verlies van warmte hebt. Het water gaat erin en wordt aan de kook gebracht, waardoor het kookproces snel wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt het automatisch uitgedoseerd in kratten of normwagens.”

Lees HIER de volledige subcover over de oplossingen die Spako Food Machinery te bieden heeft voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie.