×

Anuga FoodTec wil mede koers voor toekomst foodindustrie bepalen

Monday March 11, 2024
Back to overview
Share this article
Koelnmesse opent dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 maart 2024 haar deuren voor de volgende editie van Anuga FoodTec. Alle aspecten van de voedingsmiddelenindustrie, van processing tot verpakkingen en van digitalisering tot energieverbruik, komen aan bod tijdens de vierdaagse vakbeurs in Keulen. Thema is ‘Setting the right course for tomorrow’. “Anuga FoodTec wil een doorkijkje geven van hoe de foodindustrie er over tien tot vijftien jaar uitziet. Als iedere oplossing die op onze beurs wordt gepresenteerd tien procent bijdraagt aan alle klimaatdoelen, dan is dat een bevestiging dat de foodsector op de goede weg is”, vertelt beursdirecteur Matthias Schlüter.
 
Met meer dan 1.350 exposanten verdeeld over 50 procent meer vloeroppervlakte (overeenkomstig met twintig voetbalvelden) ten opzichte van de vorige editie, belooft Anuga FoodTec op voorhand een succes te worden. “Elk bedrijf presenteert gemiddeld 3,4 machines. Sommige beursdeelnemers hebben zelfs een productielijn opgesteld staan. De langste lijnopstelling op de beurs heeft een lengte van 34 meter”, verduidelijkt Schlüter. “Grote innovaties in de sector vinden doorgaans één à twee keer in de twintig jaar plaats, maar nieuwe producten, machines en lijnen worden continu ontwikkeld en doorontwikkeld. Het zijn dergelijke verbeteringen die ervoor zorgen dat zowel productieprocessen als het verpakken van producten verder geautomatiseerd en gedigitaliseerd kunnen worden. Dit zorgt niet alleen voor minder arbeidskrachten aan de lijn, die toch al moeilijk zijn te vinden, maar ook voor een hogere output, stabielere kwaliteit en betere voedselveiligheid.”
 
Grootste uitdagingen
De grootste uitdagingen voor de voedingsmiddelensector (‘en zeker ook voor de vleesverwerkende industrie’) zijn reductie van energie en water. “De wereldwijde foodsector gebruikt ongeveer dertig procent van alle energie en draagt zo’n twintig procent bij aan de uitstoot van de broeikasgassen. Ook is onze industrie verantwoordelijk voor twintig procent van het totale waterverbruik op de wereld, dus elke innovatie die bijdraagt aan reductie is een stap voorwaarts. Wij willen mede de koers bepalen en hebben ook een beursprogramma en hallenverdeling die daarop aansluiten”, verzekert Schlüter.
 
Hij legt uit dat Anuga FoodTec er bewust voor gekozen heeft om de exposanten te verdelen over alle hallen. “Dat lijkt logisch, maar in de praktijk zien we vaker dat beurzen één hal hebben met bijvoorbeeld alleen maar Chinese of Aziatische bedrijven. Dat willen wij dus niet! Het feit dat Nederlandse en Duitse bedrijven op gebied van automatisering of duurzaamheid verder zijn dan bijvoorbeeld machinebouwers uit Thailand of Turkije is in zekere zin ook niet zo relevant. 10% verbetering ten opzichte van een vorige situatie, waar dan ook ter wereld, is positief. Bovendien zijn de uitdagingen waar we mee te maken hebben, niet iets waar alleen Afrika of Azië mee te maken hebben. Ze spelen inmiddels overal.”
 
Verantwoordelijkheid
In de voortdurende zoektocht naar duurzame oplossingen en innovaties wordt steeds duidelijker dat technologie niet het enige is waarover nagedacht wordt in de voedingsmiddelensector. Nieuwe voedingsvormen staan pas in de kinderschoenen, maar wekken volgens Schlüter alvast de belofte van een wereld waarin voedsel bereikbaarder wordt voor grotere doelgroepen. Hij verwijst naar het ‘Science & Pioneering’-platform in hal 5.2. “Dat noemen we ‘Verantwoordelijkheid’. En die voelen we ook. Zodoende dat wij tijdens Anuga FoodTec volop ruimte bieden aan samenwerkingspartners uit de wetenschap, industrie en de startupscene. Innovaties gaan inmiddels een stuk verder dan louter technologische hoogstandjes. Van cruciaal belang is een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid om de manier waarop we voedsel produceren te heroverwegen, waarbij we de komende generaties in ons achterhoofd houden. Samen met deze pioniers wordt de toekomst van de foodsector opnieuw ingericht. Met welke technologieën en benaderingen zulk voedsel kan worden geproduceerd in de toekomst, wordt in hal 5.2. gepresenteerd.”
 
Processing & Packaging
De belangrijkste thema’s van Anuga FoodTec blijven ‘Food Processing’ en ‘Food Packaging’. Industriële lijnoplossingen en machines voor de vlees- en visindustrie worden gepresenteerd in de hallen 6 en 9, maar ook in de hallen 4.1, 5.1 en 10.1 staan machinemerken die zich bezighouden met voedselverwerking. Food Packaging vormt het centrale onderwerp in de hallen 7 en 8. In bijna alle hallen is aandacht voor digitalisering en automatisering (robotisering), maar specifieke oplossingen hiervoor worden uitgelicht in hal 7. “Verantwoordelijkheid nemen, betekent de juiste koers voor morgen uitstippelen. Samen. Ons gemeenschappelijk streven wordt weerspiegeld op Anuga FoodTec. Onze vakbeurs bedient een industrie die zich steeds meer richt op innovatie, duurzaamheid en efficiëntie. Wij zijn op zoek naar pioniers in onze industrie die bereid zijn nieuwe wegen in te slaan en de ontwikkelingen, inzake de uitdagingen waar onze wereld voor staat, actief te bevorderen. Anuga FoodTec behandelt alle aspecten van food- en drankenproductie, van kostenefficiënte oplossingen tot hoogwaardige technologieën”, legt Schlüter uit.
 
De directeur van Anuga FoodTec besluit: “Ongeveer 1.350 bedrijven presenteren verschillende nieuwe technologieën en ontwikkelingen die bijdragen aan verdere efficiency van de productie. Na Duitsland en Italië is Nederland het meest vertegenwoordigd als je naar het aantal exposanten kijkt. Turkije is inmiddels nummervier en we zien een duidelijk groei van het aantal deelnemers uit India. Thema’s als energieverbruik, Industrie 4.0, duurzame verpakkingen en alternatieve eiwitten staan ​​centraal in het randprogramma, bestaande uit verschillende lezingen en paneldiscussies. En wie zich heel specifiek wil laten informeren over een bepaald thema, kan deelnemen aan één van de zeven rondleidingen met een gids.”
 
Anuga FoodTec is van 19 tot en met 22 maart 2024 in Koelnmesse in de Duitse stad Keulen. Lees alles over deze internationale vakbeurs in de komende editie van vaktijdschrift Meat&Co, die deze week verschijnt. Aanvullende informatie via www.anugafoodtec.com