×

Gelijkmatig bakken en braden zonder extra vet

Thursday September 14, 2023
Back to overview
Share this article
Voor het op industriële schaal bakken en braden van (vegetarische) vleesproducten en snacks, ontwikkelde HiTec Foodsystems de Belt Grill PRO-serie. Onlangs werd de nieuwste versie van deze doorontwikkelde machine geïnstalleerd bij een foodproducent in Scandinavië. “Deze contactcooker is speciaal ontworpen voor het gelijkmatig, dubbelzijdig bakken en braden van producten, zonder toevoeging van extra vet”, vertelt sales director Jeroen Lijkendijk van HiTec Foodsystems, dat zich opwerpt als dé specialist op het gebied van geautomatiseerde bak- en braadprocessen.
 
De muziek die door de werkruimte galmt, lijkt deze zonnige donderdagochtend de enige vorm van afleiding voor het technische personeel in de bedrijfshal van HiTec Foodsystems. Een medewerker poetst wat vetvlekken van het roestvrijstaal van de Belt Grill. Een metertje verderop legt een monteur de laatste hand aan de bijbehorende stoppenkast, die de ruim acht meter lange contactcooker van stroom voorziet. Alledaagse handelingen die de rust op de werkvloer nauwelijks verstoren. Hoe anders is dat precies 24 uur eerder? Samen met een vleesfabrikant uit Scandinavië worden op dezelfde Belt Grill verschillende klantentests uitgevoerd. Met kip, met burgers én met verschillende vegetarische producten. “Er staan normaal gesproken 28 weken voor de oplevering van de Belt Grill, maar dit project hebben we in 22 weken gerealiseerd. De week vóór een installatie is altijd hectisch, al zul je dat wellicht niet denken als je ziet hoe ontspannen iedereen er nu bij staat”, lacht Lijkendijk. “Nadat we de machine in elkaar hadden gezet, hebben we uitgebreid getest. Dan moet je denken aan duurtesten en vol op temperatuur proefdraaien. Op die manier kunnen we alle parameters qua performance nauwkeurig meten. Als we de checklist volledig hebben afgevinkt, volgt nog een test samen met de klant. Die vond afgelopen week plaats en werd gisteren afgerond, waarna de afname officieel is afgetekend.”
 
Flink aanpoten
De rust in de bedrijfshal is ook enigszins relatief, want direct nadat de fotograaf de Belt Grill heeft vastgelegd, is de tunneloven gewrapt, getakeld en op speciaal transport naar Scandinavië gezet. “In het weekend is de machine geïnstalleerd in combinatie met onze lokale agent en op maandag stond-ie al te draaien in de productie”, vervolgt Lijkendijk. “Onze Belt Grill maakt deel uit van een nieuwe productielijn in de fabriek. Zij gebruiken onze machine voor volledig gegaarde producten: ready-to-eat. Onze monteurs zijn na de installatie nog een paar dagen in Scandinavië gebleven om de operators en de technische dienst van het bedrijf on-site te trainen. Na een week weten zij alles wat ze moeten weten. En omdat de machine is uitgerust met een Remote Service Modem voor service en onderhoud op afstand, kunnen we altijd live meekijken met de klant bij een storing of vragen en krijgen wij automatisch een seintje als de machine toe is aan het jaarlijkse, reguliere onderhoud.”
 
De nieuwste versie van de Belt Grill is het resultaat van ‘continuous development’. “Wij ontwikkelen onze machines constant door. De Belt Grill bevat nu RVS aandrijfmotoren en we hebben het hygiënische ontwerp geoptimaliseerd.” De machine beschikt over een automatisch, continu (stoom)bandwassysteem dat geen chemische toevoegingen nodig heeft voor de reiniging. “Uniek aspect is dat het werkt op basis van stoom in plaats van heet water, waardoor er veel minder water en energie nodig zijn voor de reiniging.”

Lees HIER de volledige coverstory over HiTec Foodsystems in de laatste (online) editie van vaktijdschrift Meat & Co.