×

Innovatief, flexibel en betrouwbaar

Tuesday April 30, 2019
Back to overview
Share this article
DJM Food Processing behoort tot de meer specialistische machinebouwers binnen de Benelux. Niet dat het bedrijf haar hand omdraait voor standaardoplossingen, maar DJM heeft zich de afgelopen veertig jaar ontpopt tot een fabrikant voor allerlei klantspecifieke oplossingen voor (semi-)industriële vleesverwerkers, supermarkten en andere producenten binnen de voedingsmiddelenindustrie. “Wij hebben een jong team engineers die dagelijks werken aan een stevig productprogramma waarmee wij eigenlijk aan elke vraag kunnen voldoen”, vertelt directeur Jan Kasten.
 
DJM Food Processing profileert zichzelf als innovatief, flexibel en betrouwbaar. “Die termen passen prima bij ons, want ze staan voor wat wij zijn en in al die jaren altijd zijn geweest”, benadrukt Kasten. “Van oudsher was DJM een handelsfirma die meerdere merken van over de hele wereld vertegenwoordigde”, vervolgt finance manager Bertine van Wezep, die al ruim twintig jaar werkzaam is bij het bedrijf dat momenteel gevestigd is in Elburg. “Op een gegeven moment hebben we een merk overgenomen en zijn we zelf thermoformers gaan ontwikkelen. Later kwamen daar vulmachines bij. De handelsactiviteiten verdwenen steeds meer naar de achtergrond en op een gegeven vielen die helemaal af.”
 
Meer specialisatie
Door een eigen engineerings- en Research & Development-afdeling heeft de machinebouw sinds 2010 een flinke vlucht genomen, weet Kasten. “In het verleden pakten we nagenoeg alles aan, maar door de jaren heen zijn we ons meer gaan specialiseren. Wij investeren in duurzame relaties met onze klanten en bieden een combinatie van klantspecifieke- en standaardoplossingen. Klanten weten dat wij altijd met ze meedenken en een hele goede, gepersonaliseerde oplossing vinden voor hun vragen of problemen.”
 
Echte teamspelers
Met de samosa-vouwlijn heeft DJM Food Processing de Britse klant al zo overtuigd dat ook een tweede lijn in aanbouw is. “Maar we ontvangen aanvragen vanuit de Benelux, Duitsland, Frankrijk, het Midden-Oosten en India. Het gaat erom dat bedrijven erop durven te vertrouwen dat wij het kunnen. Daarbij overtuigen we ze omdat wij één team vormen”, weet Van Wezep. “Het draait om een samenspel van sales, engineering en administratie. We zijn een relatief klein bedrijf, met zo’n twintig medewerkers en stagiaires, die snel en goed op elkaar inspelen. Wat we moeten doen, doen we gewoon goed! DJM heeft de afgelopen jaren een verjongingsslag doorgemaakt en flink geïnvesteerd in het teamproces. Dit geeft reuring en dynamiek. Iedereen die bij ons werkt, mag inspraak hebben op het proces.” Kasten: “Het enige wat je moet te hebben om mee te mogen praten, is een positieve ‘out of the box’-bijdrage. Ons bestaansrecht danken we aan onze innovatieve manier van denken en werken. Pas de laatste jaren zijn we meer aan marketing gaan doen. Wij moeten het vooral hebben van onze 1-op-1-gesprekken.”
 
DJM Food Processing is zich door de jaren heen nadrukkelijker gaan profileren, vertelt Kasten. “Zodoende hebben we nu een nieuw logo, nieuwe brochures en een nieuwe uitstraling. Ook is er een nieuwe proefkeuken waar we lijnen en machines kunnen demonsteren. Onze klanttevredenheid is doorgaans erg groot. Een grote industriële voedingsmiddelenfabrikant was laatst op bezoek bij ons en liet weten onder de indruk te zijn van wat wij hier doen. Wij herkennen de beleving en passie die een klant voor zijn producten heeft. Vanwege dat onderlinge begrip kom je tot betere en mooiere oplossingen. Ook geven wij klanten desgevraagd een stukje bescherming, bijvoorbeeld als wij tot een oplossing zijn gekomen die uniek is. Dan behoudt een klant het eerste jaar het alleenrecht hierop. Als een klant succesvol is, zijn wij ook succesvol”, onderstreept Kasten. “Weet je, een machine kan nog zo goed zijn, maar als het product niet uitmuntend is, dan is de klant ontevreden en zullen wij nooit herhaalopdrachten krijgen. Er zijn projecten waarvoor we soms zestien weken aan het engineeren zijn. Dat kun je gerust doen als je weet dat de spin-off dermate groot is dat het project zichzelf terugverdient.”
 
Beursdeelname IFFA
‘Innovative | Flexible | Reliable’ wordt driedimensionaal uitgelicht op de beursstand van DJM Food Processing tijdens de IFFA. “Op de beurs heb je veel doorsnee leveranciers van vacuümapparatuur en voorzetapparatuur. Iedereen zal tonen dat ze een balletje kunnen rollen en hamburgers kunnen maken. Wij presenteren een andersoortig concept. Qua low-pressure oplossingen hebben wij een bijzondere positie verworven, met op sommige gebieden nagenoeg geen directe concurrentie. Er wordt een breed scala aan producten getoond onder de noemer ‘Your product, our solution’. Want we willen dat een (potentiële) klant zich herkent in het product dat hij maakt. Van mozzarella sticks tot burgers en nuggets, maar ook vegetarisch. Wij spelen in op de groeiende vraag naar plant-based (soy- &  wheat-based) meat”, vertelt Kasten. Hij besluit: “Maar de voornaamste reden dat klanten terugkeren bij ons is toch de machine. Als je flexibiliteit zoekt, dan zijn wij echt de ideale partner. Wij richten ons primair op Europa, maar onze naamsbekendheid mag nog wat groter worden. Ook daarom kijken wij uit naar de IFFA.”

Klik hier voor het volledige verhaal in de laatste uitgave van vaktijdschrift Meat & Co.